Za savršenu preplanulost ovog ljeta pobrinut će se i ovih 10 namirnica

 

Odabrali smo 10 namirnica koje hrane kožu većim postotcima beta-karotena – moćnog saveznika lijepe i preplanule kože, koji su ujedno i idealni prijatelji vitke linije

prehrana_ljeto_preplanulost_vitamini_minerali_breskva_mrkva_sunčanje_naturala_ljepota_zdravlje

Svi znamo da nam određene namirnice mogu pomoći da se bolje osjećamo, da smršavimo ili da zadovolje potrebe našeg organizma za određenim vitaminima i mineralima.

 

No, isto tako, postoji hrana koja upravo zahvaljujući svojih nutrijentima pomaže i našoj koži da se što bolje pripremi za ljetne radosti – izlaganje sunčevim zrakama koje mogu biti, ako se ne štitimo na pravilan način, vrlo pogubne za kožu.

 

Zato smo odabrali 10 namirnica koje hrane kožu većim postotcima beta-karotena – moćnog saveznika lijepe i preplanule kože a koji su ujedno i idealni prijatelji vitke linije!

 

Mrkva: vrhunska namirnica za sunčanje

Mrkva sadrži 1200 mg vitamina A na 100 grama proizvoda, stoga je izvrsna namirnica za sunčanje. Sadrži veći postotak beta-karotena od ostalih namirnica, poput dinje, marelice i bundeve. Izvrstan su saveznik naše ljetne prehrane i zbog toga što je bogata vodom i mineralnim solima, a uz to su niskokalorična. Mrkva je idealna i kao međuobrok na plaži, a posebno u salatama ili kao prilog jelima: u potonjem slučaju konzumirajte je samo s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja kako biste dobili super hranu za svoj ten.

 

Radič: odličan u ljetnoj salati

Radič sadrži oko 600 mg vitamina A na 100 grama i sa špinatom, koji sadrži istu količinu, namirnica je koja se uvijek mora nalaziti na našem stolu. Savršeno je povrće za lagani i zdravi ljetni obrok: također sadrži malo kalorija. Čak i ako se radi o jesenskom povrću, lako ga je pronaći u trgovinama  tijekom cijele godine.

 

Marelica: voće za ponijeti na plažu

Marelica sadrži do 500 mg vitamina A na 100 grama proizvoda. Među voćem ona je ono koje najviše pogoduje preplanulosti, zahvaljujući beta-karotenu koji potiče proizvodnju melanina. Marelice također sadrže mnogo vlakana pa potiče dobrobit crijeva. Ovo je voće za konzumaciju na plaži kao svjež i zdrav međuobrok koji će vam pomoći da dobijete zlatni ten.

 

Cikorija: odličan izvor mineralnih soli

Cikorija, kao i zelena salata, može sadržavati i do 260 mg vitamina A na 100 grama, pa dokazuju da zeleno povrće pogoduje tamnjenju baš kao i narančasto voće i povrće. Ujedno je i izvrstan izvor mineralnih soli: sadrži kalij, kalcij i željezo, sve tvari koje pomažu prebroditi vruće doba godine. Među ostalim povrćem koje treba uvrstiti u svoju ljetnu prehranu za poticanje tamnjenja, uključite i cvjetaču i brokulu koje sadrže selen te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, sprječavajući prerano starenje kože.

 

Žuta dinja: za obogaćivanje voćnih salata

Žuta dinja sadrži 200 mg vitamina A na 100 grama proizvoda, pa je još jedna savršena namirnica za poticanje tamnjenja kože. Jedite ju svježu ili dodajte voćnoj salati uz crveno voće. Dinja je također bogata vodom, pa pomaže hidrataciju i daje energiju. Stoga je idealan međuobrok za konzumaciju sredinom jutra.

Celer: idealan za zdravi sok

Celer sadrži oko 200 mg vitamina A na 100 grama, dobru zalihu karotenoida korisnih za tamnjenje. Osim što ga jedemo u salatama, od celera se može pripremiti zdrav sok – dodajte ga mrkvi, paprici i rajčici. Osim u povrću, možete ga dodati i u sok od voća pogodnog za tamnjenje poput manga, crvenog bobičastog voća i naranče. Celer je također bogat vodom, te pomaže u regulaciji krvnog tlaka izbjegavajući slabost uzrokovanu ljetnim vrućinama.

 

Paprike: bogate vitaminom C

Paprike mogu sadržavati i do 150 mg vitamina A na 100 grama. Bogate su vitaminom C, snažnim antioksidansom te pomažu u smanjenju rizika od upala. Druge namirnice sličnih svojstava su limun, naranča i kivi. Bilo da je žuta, crvena ili zelena, uvrstite papriku u ljetnu prehranu za poticanje melanina i dobivanje ‘zlatne’ boje kože.

 

Rajčice: preventiva protiv starenja zahvaljujući likopenu

Osim vitamina A, oko 100 mg na 100 grama, rajčice su bogate antioksidansima i sadrže likopen: stoga pomažu u borbi protiv starenja organizma i štite kožu od oštećenja sunčevim zrakama. Mogu se jesti sirove, kuhane ili u soku – njihova redovita konzumacija je dakle vrlo laka jer ih možemo koristiti na mnogo različitih načina.

Breskve: antioksidansi i detoksikacija

Breskve također sadrže oko 100 mg vitamina A na svakih 100 grama proizvoda, a bogate su i vitaminom C, baš kao i rajčice. Stoga pomažu ne samo u lakšem tamnjenju, već štite kožu od preranog starenja. Breskve djeluju osvježavajuće, detoksicirajuće i okrepljujuće te imaju blagi diuretski i laksativni učinak. Preporučujemo da ih konzumirate u finim i zdravim voćnim salatama ili u smoothiejima.

 

Trešnje: među crvenim voćem najbogatije beta-karotenom

U usporedbi s ostalim crvenim voćem, trešnje sadrže veći postotak beta-karotena. Možete ih jesti kao običan međuobrok na plaži naizmjence s jagodama, lubenicama, malinama i brusnicama: idealno bi ih bilo konzumirati u bogatoj voćnoj salati ili kao zdravi sok.

(naturala)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...