Ovog ljeta iskusite čari Mediterana

 

mediteran_putovanja_more_okean_ljeto_ljetovanje_grčka_italija_korzika_sicilija_plaža

Jedna od najživopisnijih oblasti na svijetu, Mediteran, nudi savršen spoj prelijepih plaža, slavnih gradova, bogate istorije, uzbudljivog kulturnog blaga, nevjerovatne hrane i još mnogo toga.

 

Poseban šarm Mediterana leži u mješavini novog sa starim, kulture sa ležernošću i obećava predivno putovanje bez obzira na vaša interesovanja.

 

Ako tražite neka vrhunska mjesta za posjetu tokom vaše sljedeće avanture, izdvojili smo pet omiljenih mediteranskih destinacija koje obuhvataju sve što vam je potrebno za ugodan i neponovljiv boravak.

 

Grčka

 

Grčka je dom za skoro 20 mjesta svjetske baštine UNESKO, puna je drevnih znamenitosti koje će vas ostaviti hipnotisanim bez obzira da li ste ljubitelj istorije ili ne. Smještaj možete pronaći u jednoj od mnogih vila na grčkom ostrvu sa pogledom na more, raskošnim vrtovima i elegantnim enterijerom. U zavisnosti od lokacije koju odaberete, takođe ćete moći da uživate u obrocima koje pripremaju privatni kuhari, teniskim terenima, bazenima i prostranim  vrtovima za šetnju. Neke vile se nalaze u obnovljenim istorijskim tvrđavama, zbog čega ćete se osjećati kao da ste prebačeni u drugu eru.

 

Atina je svakako jedno od najboljih mjesta za posjetu na Mediteranu za istraživanje drevnih ruševina. Budući da praktično predstavlja srce antičke Grčke, u Atini možete istražiti stare ruševine Partenona i stare hramove, poput onih posvećenih Atini i Zevsu. Stadion Panathenaic, izgrađen od bijelog mermera i rimske ruševine Hadrijanove biblioteke su takođe neke od znamenitosti koje morate da vidite.

 

Putovanje ne bi bilo potpuno bez grčke kuhinje i lokalne kafe. Neke od osnovnih i omiljenih namirnica Grka su riba i morski plodovi, sir, maslinovo ulje, masline, jogurt, med i voće. Grčka kafa se tradicionalno služi crna, uz čašu hladne vode i ukusne kolačiće.

 

Sicilija

 

Kao najveće ostrvo na Mediteranu, tik uz „prst“ italijanske „čizme“, Sicilija je posebno lijepa destinacija sa velikom i opsežnom istorijom. Na istočnoj ivici se nalazi planina Etna, jedan od najviših aktivnih vulkana na svijetu. Obala je takođe veličanstveno lijepa i nikada nećete željeti da napustite plaže. Jedini izazov sa Sicilijom je odluka koje znamenitosti prvo posjetiti, pošto je region tako šarmantan. Dolina hramova u Agrigentu, koja datira iz 500. godine prije nove ere, uključuje jedan od najbolje očuvanih dorskih hramova na svijetu.

 

Palermo je jedan od najljepših gradova koje možete posjetiti ne samo na Siciliji, već i u cijeloj Italiji. To je pravo središte kulture, gdje možete posjetiti znamenitosti i iskusiti tradicionalnu kuhinju regiona. Jedna od najznačajnijih zgrada u Palermu je opera Teatro Massimo, najveća te vrste u Italiji i jedna od najvećih u Evropi. Posjeta ovoj zgradi pruža jedinstveno kulturno iskustvo jer ne samo da ćete uživati u umjetničkoj predstavi, već ćete imati i priliku da pogledate samu zgradu i divite se njenom sjaju. Mnoge zgrade takođe pozivaju posjetioce na krov, odakle možete imati panoramski pogled na grad.

 

Naravno, ne možete ostati na Siciliji, a da ne probate hranu, odnosno sicilijanski specijalitet, a pasta ala Norma, za koju se koristi patlidžan, paradajz sos, rikota i bosiljak i jedno je od najpoznatijih jela u regionu. Pomorandže, granitas, arančini i maku - supa od fava pasulja i komorača - među najčešćim su namirnicama na Siciliji. I dok postoji mnogo formalnih restorana koje možete posjetiti, isprobavanje jela koja kuhaju ulični prodavci će vas približiti kulinarskoj duši Sicilije.

 

Apulija

 

Apulija je jedna od najbolje čuvanih tajni Italije. Region je apsolutno zadivljujući, a odmor ovdje učinit će da se osjećate kao da ste prebačeni direktno u san. I urbani i prirodni pejzaži apsolutno oduzimaju dah, i morat ćete mnogo da istražujete da biste otkrili svu ljepotu Apulije.

 

Iako su plaže jedan od najočiglednijih izbora, ne propustite priliku da posjetite Grotte di Castellana speleološki muzej. To je najduža mreža pećina u cijeloj Italiji i sa tri kilometra vrijednih nevjerovatnih lokacija za istraživanje, jedan je od najspektakularnijih pogleda koje Italija može da ponudi.

 

Arhipelag Tremiti je dom širokog spektra morskog života. Među brojnim plažama i liticama je i Ripa dei Falconi gdje će vas netaknuta voda i divlje plaže ubijediti da uživate u danu jedrenja i ronjenja. Nacionalni park Alta Murgia nudi mješavinu prirode, istorije i arheologije, fauna i flora su prelijepe tokom cijele godine, a možete posjetiti građevine od suhog kamena koje pastiri koriste da zaštite svoja stada.

 

Korzika

 

Korzika je planinsko ostrvo koje nudi širok spektar šarmantnih primorskih gradova, krševitih brda i gustih šuma. Postoje drevne zgrade na svakom uglu, mnoge ulice zadržavaju svoj tradicionalni izgled, dok su opcije za zabavu bez premca zbog napredne muzičke i umjetničke scene. Ako volite planinarenje, Korzika ima mnogo regiona netaknute divljine u kojima možete uživati. Regionalni nacionalni park prostire se na dvije trećine ostrva i dom je mnogih rijetkih vrsta koje su jedinstvene za ostrvo. Određene pješačke staze vas vode kroz razne oblasti, tako da možete istražiti što je više moguće. Ostrvo je takođe dom praistorijskih lokaliteta koje možete posjetiti, i ne zaboravite da probate regionalne proizvode koji uključuju med, sir od ovčjeg mlijeka, klementine i kesten.

 

Toskanski arhipelag

 

Toskanski arhipelag nije ništa drugo do turistički raj, koji nudi čistu vodu za plivanje i ronjenje, beskrajne plaže i neke od najljepših vremenskih uslova na svijetu. Ostrvo Giannutri u obliku polumjeseca, najjužnije u arhipelagu, pruža pogled na prirodu uglavnom nepromijenjenu ljudskom intervencijom, dok Elba, najveće i ujedno treće po veličini italijansko ostrvo, ima mnogo prirodnih ljepota.

 

Gorgona, najmanje od ostrva, široko samo 200 hektara, poznato je po tome što se tamo nalazi zatvor, što znači da ga možete posjetiti samo u okviru obilazaka sa vodičem, dok Montekristo, prirodni rezervat od 1971. godine, dozvoljava samo otprilike 1.000 ljudi godišnje da ih posjeti u pokušaju da zaštiti bogati biodiverzitet ovog područja.

 

Ako planirate posebno, nezaboravno putovanje, nema boljeg mjesta za posjetu od Mediterana.

(zenskimagazin)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...