Otkrijte koji ste cvijet po mjesecu rođenja

 

Astrologija je sistem vjerovanja koji proučava položaje i kretanja nebeskih tijela, kao što su planete i zvijezde, u odnosu na ljude. Uz ovo, mnoge drevne kulture vjeruju da određeno kamenje, boje i cvijeće imaju posebna značenja i moći. Na primjer, svaki mjesec je povezan sa određenim cvijetom koji predstavlja kvalitete za koje se vjeruje da odražavaju osobine ličnosti, pa:

 

Januar – karanfil i visibaba

Karanfil je poznat po svojoj delikatnoj ljepoti i suptilnom mirisu. Ovaj cvijet može biti u širokom spektru boja, uključujući ružičastu, crvenu, bijelu, žutu, pa čak i ljubičastu. Latice plijene jedinstvenom teksturom koja doprinosi njihovom šarmu.

zabava_cvijeće_horoskop_astrologija_karanfil_horoskopski-znakovi 

U davna vremena, vjerovalo se da ovaj cvijet ima ljekovita svojstva i koristio se kao lijek za razne bolesti poput groznice ili upale. Povezuje se i sa ljubavlju i divljenjem, stoga je idealan poklon za dragu osobu.

S druge strane, visibabe simbolizuju nadu i čistotu. Ovi mali, elegantni cvjetovi cvjetaju tokom kasne zime kada sve ostalo izgleda dosadno i beživotno. Njihov slatki miris ima nagovještaje meda ili vanile, što doprinosi njihovoj privlačnosti. Dolazak visibabe označava kraj surove zime, ustupajući mjesto novim počecima, čineći ih savršenim ukrasom za vjenčanja ili krštenja.

 

Februar – ljubičica i jagorčevina

Ljubičica je mali, delikatan cvijet koji cvjeta u nijansama ljubičaste, plave i bijele. Njene latice se šire od centra, stvarajući “zamršen dizajn”. Raste nisko do zemlje sa listovima u obliku srca, što je čini idealnom za baštu. Ljubičice su poznate po svom slatkom mirisu, koji može varirati od blagog do jakog, u zavisnosti od sorte.

S druge strane, jagorčevina dolazi u različitim oblicima i veličinama, ali cvijet obično cvjeta u obliku grozdova u rasponu od blijedoružičaste do tamnocrvene i ljubičaste. Kao i ljubičica, jagorčevina ima specifičan miris koji varira od slatkih cvijetnih nota do suptilnih voćnih nijansi.

Za osobu rođenu u februaru, ljubičica označava vijernost i odanost, dok jagorčevina predstavlja mladu ljubav ili nove početke. Što se tiče sezona cvjetanja, ljubičice imaju tendenciju da cvjetaju od ranog proljeća do kasnog ljeta. Jagorčevina preferira hladnije vremenske uslove poput ranog proljeća.

 

Mart – marcis

Narcisi obično cvjetaju u ranim proljećnim mjesecima, a krase ih jarkožute latice i delikatna sredina u obliku trube. Narcis je poznat po tome što simbolizuje ponovno rođenje i nove početke. Što se tiče mirisa, nema posebno jak miris, iako su novije sorte slatke arome. Međutim, mnogi smatraju da ga krasi suptilna, ali slatka aroma koja može biti prilično prijatna ukoliko mu priđete.

Kada je u pitanju vrijeme cvjetanja, narcisi obično počinju da se pojavljuju u baštama i poljima od sredine marta do aprila, u zavisnosti od klimatske zone. Najbolje uspijevaju u uslovima vlažnog zemljišta sa većim izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

 

April – slatki grašak i bijela rada

Slatki grašak je poznat po svom delikatnom izgledu i slatkom mirisu. Ovo cvijeće je romantično – sa naboranim laticama u nijansama ružičaste, ljubičaste, bijele ili crvene. Raste na dugim stabljikama koje mogu dostići visinu i do pet metara i cvjeta od kasnog proljeća do ranog ljeta.

Bijele rade, s druge strane, imaju jednostavniji izgled sa svojim jarkožutim središtem okruženim bijelim laticama. Međutim, one takođe dolaze u različitim bojama, kao što su roze ili crvene u zavisnosti od vrste. Bijele rade se često povezuju sa nevinošću i čistoćom, ali takođe mogu da simbolizuju nove početke i lojalnost.

Slatki grašak predstavlja blaženo zadovoljstvo, dok bijela rada označava čistotu i nevinost srca. Što se tiče mirisa, slatki grašak odiše prelijepim mirisom koji je sličan medu sa suptilnim naznakama voća, dok bijele rade obično nemaju nikakav miris.

 

Maj – glog i đurđevak

Glog je malo drvo ili grm koji u kasno proljeće daje delikatne bijele ili ružičaste cvjetove. U smislu simbolike, glog predstavlja nadu i sreću, kao i zaštitu od zlih duhova, ali i odiše optimizmom i zaštitom.

S druge strane, đurđevak je mirisna šumska biljka sa zvonastim bijelim ili ružičastim cvjetovima koji cvjetaju u rano proljeće. Ovaj cvijet simbolizuje poniznost, slatkoću i čistotu. Tokom istorije se koristio u medicinske svrhe, kao što je liječenje srčanih oboljenja, ali sa njim bi trebalo da se pažljivo rukuje jer su mu svi dijelovi otrovni ako se progutaju. Mirisni đurđevak koji oduzima dah predstavlja nove početke.

Oba cvijeta emituju izuzetne mirise koji mogu ispuniti svaku prostoriju. Slatka aroma đurđevka sadrži notu meda, dok glog odiše citrusnom svježinom pomiješanom sa cvijetnim tonovima.

 

Jun – ruža i orlovi nokti

Ova dva cvijeta posjeduju karakteristike po kojima se ističu. Ruža je klasičan cvijet koji se vijekovima koristi kao simbol ljubavi, divljenja i ljepote. Dolazi u raznim bojama, kao što su crvena, roze, žuta ili bijela. Izgled ruže varira u zavisnosti od vrste. Pojedine imaju velike latice, dok druge manje. Dolaze u različitim oblicima, poput pojedinačnih cvjetova ili u skupu pupoljaka. Jedna stvar koju svi tipovi dijele je slatki miris koji može da varira od slabog do jakog.

S druge strane, orlovi nokti su poznati po svom delikatnom cjevkastom obliku i jarkim bojama u rasponu od blijedožute do tamnonarandžaste i ružičaste. Njihova slatka aroma privlači kolibrije i pčele, koje im pomažu da ih oprašuju kako bi mogle da proizvedu što više cvijeća.

Za one rođene u junu, ova dva cvijeta imaju posebna značenja koja odražavaju njihove karakterne osobine. Ruže predstavljaju ljubav i strast, dok orlovi nokti označavaju slatkoću i odanost prema članovima porodice ili voljenim osobama.

 

Jul – lokvanj i kokotić

Lokvanji su vodene biljke sa velikim, upadljivim cvjetovima koji plutaju na površini mirne vode. Dolaze u nizu boja, uključujući bijelu, ružičastu, žutu i ​​crvenu, a određene sorte pokazuju delikatne šare na laticama. S druge strane, kokotić je visoka i vitka biljka sa skupom malih cvjetova u rasponu od plave do ljubičaste do ružičasto-crvene.

Lokvanj simbolizuje iskrenost srca, dok kokotić predstavlja snažnu ljubav i privrženost što ga čini idealnim poklonom za vjenčanja ili godišnjice. Oba cvijeta odišu slatkom aromom, međutim, ne postoji definitivan miris jer različite vrste mogu proizvesti različite arome.

Avgust – gladiola i mak

Cvijet gladiole karakteriše visoka i vitka stabljika sa više cvjetova raspoređenih u redove. Dolazi u raznim bojama, uključujući ružičastu, crvenu, žutu, narandžastu, bijelu i ljubičastu. Značenje gladiola varira u zavisnosti od boje koju nosi. Na primjer, ružičasta predstavlja ljubav i zaljubljenost, dok bijela označava nevinost. Obično cvjetajući od kasnog ljeta do ranih jesenjih mjeseci, ova izdržljiva biljka zahtijeva sunčevu svjetlost kako bi mogla da preživi.

S druge strane, mak se može pohvaliti svojim delikatnim laticama, koje dolaze u nijansama jarkocrvene ili narandžaste boje sa crnom sredinom koja podsjeća na dugmad. Simbolizujući moć mašte, prisjećanje na rat ili smrt, značaj maka može da varira u zavisnosti od lokalne kulture. Oba cvijeta obično ne emituju jak miris, iako određene sorte mogu da ispuštaju suptilnu slatku aromu koja privlači pčele i leptire.

Septembar – ukrasni slak i astra

Ukrasni slak ima očaravajući izgled sa laticama u obliku trube koje dolaze u nijansama plave, ljubičaste, roze, bijele i crvene. Ovaj cvijet je poznat po svojoj delikatnoj ljepoti i simbolizuje ljubav, naklonost, smrtnost, podmlađivanje i ponovno rođenje. Takođe se vjeruje da predstavlja neuzvraćenu ljubav ili čak prošla sjećanja.

S druge strane, astru krase mali cvjetovi sa dugim stabljikama koje dolaze u živim bojama kao što su ružičasta, lavanda ili bijela. Obično cvjeta od kasnog ljeta do rane jeseni, kada većina drugih biljaka počinje da vene. Astre se povezuju sa mudrošću, vjerom, strpljenjem, srećom, hrabrošću i divljenjem. Imaju laganu aromu, sličnu čaju od kamilice, koja umiruje.

Oktobar – neven

Cvjetovi nevena pripadaju vrsti Tagetes, koja obuhvata oko 56 vrsta biljaka koje potiču iz Amerike. Ovo svijetlo i veselo cvijeće poznato je po svojoj živopisnoj boji i jedinstvenom mirisu, koji varira u zavisnosti od vrste. Cvijet koji vam odgovara po mjesecu rođenja obično cvjeta u kasno proljeće ili rano ljeto, iako pojedine sorte mogu cvjetati tokom cijele godine.

 

Poznat je po svojim laticama jarkih boja u rasponu od žute, narandžaste i crvene do kestenjaste. Listovi biljaka nevena su obično tamnozeleni i blago dlakavi. Za ljude rođene u oktobru, neven ima poseban značaj jer predstavlja ljubav i strast. U mnogim kulturama širom svijeta, ovo cvijeće je povezano sa proslavama i radosnim prilikama, kao što su vjenčanja i festivali.

Osim simboličkog značenja, neven ima i nekoliko praktičnih upotreba. Njegova oštra aroma odbija insekte poput komaraca i drugih štetočina koji bi mogli da naštete usjevima. Ekstrakti određenih vrsta nevena su korišteni u medicinske svrhe zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

 

Novembar – hrizantema

Hrizanteme su prelijepo cvijeće koje cvjeta u raznim bojama, od bijele i žute do crvene i ljubičaste. Imaju jedinstven izgled, sa mnogo malih latica grupisanih u kružnom obliku. Za osobe rođene u novembru, hrizantema ima poseban značaj, koji varira u zavisnosti od kulture i konteksta, ali obično predstavlja optimizam, radost, dugovječnost i sreću.

Kada je u pitanju miris, hrizanteme nemaju neodoljiv miris, ali emituju suptilnu slatku aromu u kojoj se može uživati kada im priđete. Ovo cvijeće obično cvjeta od kasnog ljeta do jeseni, što ih čini savršenim za jesenje aranžmane. Međutim, određene sorte, poput korejske hrizanteme, mogu da cvjetaju čak i u zimskim mjesecima.

 

Decembar – imela

Imelu karakterišu izrazito zeleni listovi i živopisne crvene bobice koje se često povezuju sa prazničnom sezonom. Izgleda svečano i kao da odiše radošću, vjerovatno zbog zimskih praznika, što je čini popularnim dekorativnim izborom tokom Božića.

 

Imela simbolizuje snagu i zaštitu. Ovo se može pripisati karakteristikama biljke jer uspjeva da preživi čak i usljed nemilosrdnih zimskih uslova. Služi kao podsjetnik pojedincima rođenim u ovom mjesecu – da ne popuštaju i ne odustaju kada ih zadesi nedaća.

Iako nisu poznate po svom mirisu, imele imaju male bijele cvjetove koji cvjetaju između maja i juna prije nego što postanu jarkocrvene bobice. Ove bobice nisu samo vizuelno zapanjujuće, već služe i kao hrana za ptice tokom zime kad drugi izvori hrane nisu dostupni. Sve u svemu, imela predstavlja otpornost i nadu, onima rođenim u decembru šaljući poruku da istraju kroz izazove, a da pritom zadrže pozitivan stav.

 

Marija Gavrilović - Wannabe

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...