Narodni recept za detoks: heljda i kefir

  

Kefir – hrana dugovječnih

Kefir je već tisućljećima osnovna hrana stanovnika Kavkaza. Ovaj fermentirani mliječni proizvod s razlogom se naziva „eliksirom dugovječnosti i zdravlja“. Poznato je da se osobe koje ga konzumiraju u jutarnjim satima osjećaju puno bolje tijekom dana. Kefir sadrži dobre bakterije koje pomažu probavi i čiste crijeva od ostataka hrane. Usto, odlično pomaže radu jetre, glavnom čistaču organizma.

 

Ovaj mliječni proizvod ima još jedno izvrsno svojstvo – hipoalergijski je, što znači da ga mogu konzumirati i oni s alergijom na mlijeko. Umjesto da kupite gotovi, industrijski proizvedeni kefir, puno je bolje ako ste u mogućnosti sami ga izraditi kod kuće.

ČIŠĆENJE-CRIJEVA_DETOKS_HELJDA_HELJDINO-BRAŠNO_KEFIR_MED_PREHRANA_NUTRICIONIZAM_RECEPT_ZDRAV-ŽIVOT_ZDRAVLJE 

Heljda – uzimaju je i sportaši

Heljdino brašno najpoznatije je među onima osjetljivima na gluten. To bezglutensko brašno bogato vitaminima i mineralima povoljno djeluje na cijeli organizam. Osim što jača imunitet, snaži krvne žile i pomaže u prevenciji ateroskleroze, heljda potiče cirkulaciju i dobru probavu, što je osnovni preduvjet za eliminaciju toksina iz organizma.

 

Heljda čisti organizam, a istovremeno ga i hrani potrebnim nutrijentima. Stoga nema rizika da ćete ovim detoksom izgubiti ono što je tijelu potrebno.

 

Jeste li znali da heljdu koriste i atletičari, ne samo kako bi očistili crijeva i organizam od toksina, nego i kako bi povećali snagu i izdržljivost? Još jedna prednost ovog zdravog brašna je ta što brzo budi osjećaj sitosti.

 

Heljdino brašno odlično je upravo u kombinaciji s kefirom jer u toj sinergiji ne samo da odlično čisti crijeva i krvne žile, nego i povećava razine hemoglobina u krvi i potiče metabolizam.

 

Kefir i heljda u kombinaciji čiste cijeli probavni sustav i vraćaju balans mikroelemenata. Konzumirate li heljdino brašno i kefir, uravnotežit ćete i razine šećera u krvi, a patite li od neredovite probave, riješit ćete i taj problem.

Med – prava riznica antioksidansa

Iako med ne morate dodati u ovaj recept, on je uvijek dobrodošao sastojak. Med, koji je prava riznica antioksidansa i nutrijenata, također potiče čišćenje organizma, a pritom ga opskrbljuje vitaminima i mineralima.   

 

Narodni recept za detoks

Sastojci:

·      1 žlica heljdina brašna

·      180 ml kefira

·      malo meda (po želji)
 

Priprema:

U večernjim satima pomiješajte heljdino brašno i kefir. Ostavite da odstoji u hladnjaku do jutra.

Ujutro dodajte i med te još jednom dobro izmiješajte.

Konzumirajte umjesto doručka. Nakon toga nemojte ništa jesti barem 3 sata.

Prakticirajte ovaj detoks tijekom dva tjedna. Osim što ćete očistiti organizam od toksina, na zdrav ćete način izgubiti i koji suvišni kilogram.


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...