Koje voće i povrće jesti u lipnju?

 

voće_povrće_hrana_slowliving_zdrava-ishrana_juni

Ako se pitate koje je to sezonsko voće i povrće u lipnju, odgovor je pripremila magistra nutricionizma Iva Finderle, koja stoji iza instagram profila i bloga @healthylittletooth.

 

Jesti sezonski ne samo da nam omogućuje da iz tih namirnica iskoristimo maksimalno od njihovih nutrijenata, već je to i odgovorno ponašanje prema prirodi. Dodajmo k tomu da su sezonske namirnice najčešće upravo u svojoj sezoni povoljnije negoli u drugim mjesecima jer njihov uzgoj ne zahtijeva puno energije i vodenih resursa za razliku od namirnica koje su van sezone.

 

Konzumiranje sezonskih namirnica može biti dobar poticaj za jedenje raznovrsnije hrane čime osiguravamo i unos vitamina i minerala koji su našem tijelu potrebni sukladno godišnjem dobu. Uvrštavajući sezonske namirnice na popis za kupovinu zapravo možemo uštedjeti vrijeme koje provodimo u dućanima ili na tržnici, ali i uštedjeti vrijeme za pripremu hrane.

 

Već na prvi pogled na sami popis sezonskog voća i povrća možemo osjetiti dolazak ljeta na naše tanjure i u naše obroke. U nastavku pogledajte koje su to lipanjske namirnice.

 

Povrće:

·      tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, cikorija)

·      lisnate salate (mlada salatina, zelena salata, endivija, matovilac, rukola)

·      mladi grašak, bob, mahune

·      luk i češnjak

·      mladi krumpir

·      mladi kupus

·      rajčice

·      tikvice

·      paprike i feferoni

·      patlidžani

·      krastavci

·      mrkva pastrnjak, celer

·      korabica

Voće:

·      jagode

·      trešnje

·      višnje

·      maline

·      borovnice

·      kupine

·      ribizli

·      dud

·      breskve

·      nektarine

·      marelice

Na kraju, ne zaboravite prilikom odabira hrane birati potrebne količine kako bi spriječili bespotrebno bacanje hrane. Većina namirnica se može zamrznuti i time se njihova kvaliteta i dalje zadržava, a vama je na „dohvat“ ruke ako se nađete u situaciji da ste svježe zalihe potrošili. Isto tako, važno je da u hrani koju jedete uživate s naglaskom na njezine okuse, mirise, teksture, te da jedete polako i sa zahvalnošću.

 

Tekst: dr.sc. Anđela Jelić, mag.psych. -Slowliving

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...