Izjave slavnih ličnosti o ljubavi prema sebi koje te podsjećaju na tvoju vrijednost

 Često se zaglavimo u negativnim mislima kritike, sumnje u sebe, osuđivanja, strahova i nesigurnosti… Sve to, uz pritiske koje nam nameću mediji, društvene mreže, okolina i naš moderni život, mogu doprinijeti deficitu ljubavi prema sebi…

Zato je ključno podsjetiti se da smo vrijedni ljubavi, da smo dovoljni takvi kakvi jesmo. Iako ljubav prema našem istinskom “ja” može biti težak koncept za shvatiti, već i zadržati, a to je ključno za vođenje zdravog, srećnog i ispunjenog života. Uostalom, zanemarivanje brige o sebi može imati ozbiljne posljedice za naše mentalno zdravlje, naše odnose i naše opšte dobro…

 

Evo nekoliko osnažujućih izjava i inspirativnih citata, koji će ti pomoći da više razvijaš i praktikuješ ljubav prema sebi.


Beyonce

“Ja sam odrasla žena. Mogu raditi šta god želim.”

Beyonce je jedna od najpopularnijih muzičarki u svijetu. Naravno, svoju muziku koristi kako bi inspirisala i osnažila ljude. Ovaj snažan citat govori o važnosti razumijevanja da smo sami odgovorni za svoj život i sudbinu. Nikada ne bismo smjeli dopustiti da nam iko govori šta možemo ili ne možemo učiniti, a ovo je podsjetnik da uvijek slavimo svoju nezavisnost.


Mahatma Gandhi

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.”

Mahatma Gandhi vjerovao je u moć ljubavi prema sebi, te samopoboljšanja i samounapređenja. Ovaj nas citat podsjeća da, kako bismo unijeli pozitivnu promjenu u svijet, prvo moramo početi voljeti i prihvatati sebe. Kada praktikujemo ljubav prema sebi, inspirišemo i druge da učine isto, a ovo kolektivno prihvatanje može dovesti do više saosjećanja i razumijevanja u svijetu.


Lucille Ball

“Prvo voli sebe, a sve ostalo dolazi na red.”

Lucille Ball, američka glumica, komičarka i producentkinja, tvorac je ove divne izreke. Ova je izjava važan podsjetnik da moramo naučiti voljeti sebe, prije nego što očekujemo ljubav od drugih. Kada smo u stanju prihvatiti svoje mane i nedostatke bez osuđivanja, to otvara vrata istinskom saosjećanju i razumijevanju.

 

Maya Angelou

“Ne vjerujem ljudima koji ne vole sebe i govore mi: ‘Volim te’. Postoji afrička izreka koja glasi: Pazi kad ti gola osoba nudi košulju.”

Maya Angelou, poznata pjesnikinja, pjevačica i aktivistkinja za građanska prava, snažno je zagovarala ljubav prema sebi i lično osnaživanje. Ovaj nas citat podsjeća da, da bismo istinski voljeli druge, prvo moramo naučiti voljeti sebe. Ljubav prema sebi temelj je za sve druge ljubavi i presudna je za našu sveukupnu sreću i dobrobit.


Buda

“Vi sami, kao i bilo ko u cijelom svemiru, zaslužujete svoju ljubav i privrženost.”

Učenja budizma naglašavaju važnost saosjećanja i samosvijesti. Ovaj citat o ljubavi prema sebi podsjeća nas da je pokazivanje ljubaznosti prema sebi, ključno za naše emocionalno i duhovno blagostanje. Praktikujući samoosjećanje i prihvaćanje, možemo početi njegovati balansirano i skladnije stanje uma.


Brene Brown

“Posjedovati svoju priču može biti teško – ali ni približno toliko teško kao provesti život bježeći od nje.”

Brene Brown, američka profesorica i književnica, podstiče nas na samosaosjećanje i hrabrost. Ovaj citat služi kao podsjetnik da je ljubav prema sebi, neophodna kako bismo živjeli smislen i ispunjen život. Prihvatanjem naše jedinstvene priče i dopuštanjem sebi da budemo ranjivi, možemo stvoriti prostor za iscjeljenje, rast i transformaciju.

 

Mark Twain

“Najgora usamljenost je ne osjećati se ugodno sam sa sobom.”

Proslavljeni američki pisac Mark Twain imao je jedinstvenu perspektivu o ljubavi prema sebi i samopouzdanju. Ovaj nas citat podsjeća da kako bismo se istinski povezali s drugima i živjeli ispunjen život, prvo moramo upoznati sebe. Prihvatanje ljubavi prema sebi i samopouzdanja omogućuje nam stvaranje istinskih odnosa i prevladavanje osjećaja usamljenosti i izolacije.

BRIGA-O-SEBI_CITATI_INSPIRACIJA_INSPIRATIVNO_IZJAVE_POZNATE-LIČNOSTI_LIFESTYLE_MAGAZIN_LJUBAV_MENTALNO-ZDRAVLJE_SAVJETI_SREĆA_INSPIRATIVNO

Stephen Richards

“Kada činiš ono čega se najviše bojiš, možeš sve.”

Stephen Richards, autor knjiga o samopomoći, podstiče nas da preuzmemo kontrolu nad svojim životom i praktikujemo ljubav prema sebi. Ovaj nas citat podsjeća da se ljubav prema sebi i samopouzdanje, grade suočavanjem sa svojim strahovima i dokazivanjem sebi, da možemo prevladati izazove. Suočavajući se sa svojim strahovima, pokazujemo svoju snagu i otpornost, čime u konačnici jačamo ljubav prema sebi i vlastitu vrijednost.


Rupi Kaur

“Rođena sam u ovoj porodici sa toliko potencijala, ali sam morala naučiti kako voljeti sebe, inače sav taj potencijal nije značio ništa.”

Rupi Kaur, kanadska pjesnikinja i autorka bestselera “Mlijeko i med”, podsjeća nas da prigrlimo svoje nesavršenosti. Ovaj citat snažan je podsjetnik da svi imamo sposobnost dostići svoj puni potencijal, ali samo kada naučimo voljeti sebe bezuslovno. Ljubav prema sebi je putovanje koje počinje prepoznavanjem i slavljenjem naših jedinstvenih snaga i slabosti.

 

Oprah Winfrey

“Najveće otkriće svih vremena je da osoba može promijeniti svoju budućnost jednostavnom promjenom svog stava.”

Oprah Winfrey, američka medijska ličnost, glumica i filantrop, vjeruje da je ljubav prema sebi neophodna. Ovaj nas citat podsjeća da naše misli i stavovi, oblikuju naše živote. Praktikovanjem ljubavi prema sebi i prihvatanjem pozitivnog razmišljanja, možemo stvoriti život pun ispunjenja i radosti.

BRIGA-O-SEBI_CITATI_INSPIRACIJA_INSPIRATIVNO_IZJAVE_POZNATE-LIČNOSTI_LIFESTYLE_MAGAZIN_LJUBAV_MENTALNO-ZDRAVLJE_SAVJETI_SREĆA_INSPIRATIVNO

Citati ljubavi prema sebi, prema kojima treba živjeti

Ovi citati ljubavi prema sebi podsjećaju nas da su samopouzdanje i lično osnaživanje ključni za našu sreću i dobrobit. Prihvatanjem svoje jedinstvenosti, autentičnosti, suočavanjem sa svojim strahovima i njegovanjem saosjećanja prema sebi, stvaraš ispunjeniji i zadovoljniji život – i na taj način počinješ pretvarati ove pozitivne citate u stvarnost i pretvarati vlastiti život u umjetničko djelo. Prisjeti se ovih mudrih riječi, dok nastavljaš svoje putovanje prema ljubavi prema sebi i samoprihvatanju i podijeli ih sa drugima, da inspirišeš svijet oko sebe pun saosjećanja i ljubavi.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...