Gipsofila unosi dozu romantike, a u engleskom jeziku nosi ime baby's breath (bebin dah)

 

Možete je kombinirati s drugim cvijećem jer se inače koristi za cvjetne aranžmane kako bi ‘neutralizirala’ boje. Napravite prekrasan buket s ružama ili božurima i između dodajte gipsofilu

 

Ova prekrasne bijele cvjetove zbog doze romantičnosti najčešće viđamo u vjenčanim buketima, no gipsofila sve više postaje popularna i u vazama. Voli sunčana mjesta, a cvjeta od travnja do srpnja.

 

Mali cvjetovi uglavnom su bijele boje, ali postoje ljubičaste i ružičaste varijante. Nanižite više grančica u vazu. Više njih na okupu stvara predivan dojam i odlično krasi stol.

gipsofila_cvijeće_buket_vrt_zelenilo

Možete je kombinirati s drugim cvijećem jer se inače koristi za cvjetne aranžmane kako bi ‘neutralizirala’ boje. Napravite prekrasan buket s ružama ili božurima i između dodajte gipsofilu.

 

U engleskom jeziku nosi ime - baby's breath

Gipsofila ili šlajer je cvijet koji jako voli sunčana mjesta te se vrlo česti koristi u mnogim proljetnim aranžmanima, a cvjeta od travnja do srpnja. Prepoznatljivo je po sitnim cvjetovima koji se mogu naći najčešće u bijeloj, ali i u ljubičastoj te ružičastoj boji.

Biljka dolazi iz obitelji karanfilića, a u prirodi ju možemo vidjeti na suhim mjestima jer joj ne odgovara vlažno tlo. Sama se širi i razmnožava, a bolestima nije podložna.

 

Ona je tipična istočnoeuropska biljka koja se probila i do naših prostora. U srednjoj Europi gipsofilu možete pronaći u Austriji i Njemačkoj.

 

Kao ukrasna vrsta gipsofila se uzgaja kao jednogodišnja te višegodišnja biljka. Višegodišnje mogu izdržati u vrtu ukoliko nema previše vlage u zemlji, a prije zime tlo bi se trebalo izmiješati s pijeskom i piljevinom.

 

Ona se uzgaja i koristi kao ukras u raznim suhim cvjetnim aranžmanima, a često se koristi i kao ukras za vjenčanja te se može kombinirati s gotovo svakom drugom vrstom cvijeća. Može narasti u visinu do otprilike 90 cm i na vrhovima se jako razgrana u doba cvatnje.

 

U engleskom jeziku nosi ime - baby's breath (bebin dah), a zbog svog gracioznog izgleda jedna je od najkarizmatičnijih biljaka. Ova biljka ne samo da ukrašava svaki buket na svoj poseban način, već i uljepšava svaki dom i vrt.

(24sata)


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...