BOŽUR: Tako lijepi, a zahtjevni... Evo zbog čega ponekad ne cvatu i što onda učiniti!

 

UREĐENJE-DOMA_VRTLARSTVO_CVIJEĆE_VRT_BILJKE_BOŽUR_UREĐENJE-VRTA_ODRŽAVANJE-VRTA_VRTNO-CVIJEĆE_PEONIJE

Iskusni vrtlari pojašnjavaju zbog čega ponekad izostane raskošan cvat božura ili peonija te što učiniti kako biste uživali u bogatim pupoljcima svake sezone

 

Zbog svojih bogatih i šarenih cvjetova, božuri su jedni od najomiljenijih izbora u vrtovima. Njihov cvat čini spektakularan prizor u kasno proljeće i rano ljeto, no postoje sezone kada on izostane. Zašto se to događa i što učiniti?

 

Iskusni vrtlari ističu kako postoji niz razloga zbog kojih božuri jednostavno ne procvatu, uključujući greške koje se događaju prilikom sadnje kao i utjecaj ekstremnih vremenskih uvjeta, štetočina i bolesti.

 

Božuri mogu biti prilično zahtjevni kada je u pitanju cvjetanje. Razlozi mogu uključivati nedostatak sunčeve svjetlosti, nepravilnu sadnju, nepravilnu gnojidbu ili činjenicu da je biljka premlada. Srećom, postoji nekoliko rješenja za navedene probleme!

 

Sjena

Glavni uzrok izostanka cvata božura je nedostatak sunca. Božuri vole puno sunčeve svjetlosti, iako će neki rasti i u sjeni.

 

Ako vaši božuri ne pupaju, mogući je razlog to što su posađeni na mjestima gdje ima previše sjene i ne mogu dobiti najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti.

Preduboka sadnja

Važno je izbjeći preduboku sadnju božura. Iako će u tom slučaju i dalje imati zdravo lišće, vrlo je vjerojatno da neće biti bogato pupovima.

 

Koliko duboko posaditi božur? Stabljike ne smiju biti posađene dublje od 5 cm ispod površine tla, a budite oprezni kada stavljate zemlju da korijen ne završi dublje od ove razine.

 

Pretjerano dodavanje gnojiva

Stavljanjem prevelike količine gnojiva razvija se višak dušika koji potiče rast lišća, no smanjuje broj pupova.

 

Božure posađene u plodno tlo u pravilu ne treba dodatno gnojiti, no ukoliko postoji potreba za obogaćivanjem zemlje, učinite to jednom godišnje koristeći gnojivo s omjerom dušika, fosfora i kalija u omjeru 5-10-10.

Pupovi izostaju kada je biljka premlada ili tek presađena

Ako ste svoj božur tek posadili, računajte da će mu za cvat trebati tri do četiri godine, a možda i više.

 

No, dobra vijest je kako mogu cvati dugo godina pa će strpljenje biti nagrađeno!

 

Također, božuri ne cvatu kada su tek presađeni i najbolje je to učiniti kada miruju najesen, pritom pazeći da ne oštetite korijen.

 

Posljedice sušnog proljeća

Iako ljeti bez problema podnose sušu, za obilan cvat potrebno im je puno vode tijekom proljeća kako bi se formirali mnogobrojni pupovi. Stoga, na proljeće posebnu pozornost pridajte obilnijem zalijevanju svojih božura!

Božuri pupaju, ali izostaje cvat

Mnogi vrtlari iznenađeni su kada na svom božuru vide mnogobrojne pupove, ali oni se nikada ne pretvore u cvijet. Postoji nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen:

 

Vrijeme

'Ako imate mnogobrojne pupove koji se ne otvaraju, razlog može biti taj što su se vaši božuri nedavno smrznuli', kaže vrtlar Joe Taylor.

 

Najčešći razlog je kasni proljetni mraz koji nastupa taman prije nego što će pupoljci procvjetati, zbog čega dolazi do oštećenja. Stoga, pripazite na prognozu i zaštite božure poljoprivrednom zaštitom koja će prevenirati smrzavanje.

Gljivična oboljenja

Iako božuri u pravilu ne zahtjevaju puno održavanja, vrijedi pripaziti na gljivična oboljenja koja mogu zahvatiti pupoljke. U tome će pomoći rezanje lišća ujesen.

 

Štetočine

Insekt trips obožava bogato lišće božura, a još više mu se sviđa hranjenje svježim pupoljcima, zbog čega je jedan od glavnih uzročnika nedostatka bogatog i šarenog cvata ovog prelijepog cvijeta.

(tportal)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO