Zračna luka Changi: Najbolji i najzeleniji aerodrom na kojem ćete poželjeti ostati satima

 

aerodrom_Međunarodna-zračna-luka-Changi_Singapur_putovanja_lifestyle

Međunarodna zračna luka Changi u Singapuru ponovno je proglašena najboljim aerodromom na svijetu. Skytrax, stranica za pregled i rangiranje zračnih prijevoznika i zračnih luka sa sjedištem u Velikoj Britaniji, svake godine sastavlja popis anketiranjem putnika iz cijelog svijeta, tražeći od njih da ocijene cjelokupno iskustvo u zračnoj luci – od prijave do odlaska i svega onoga između.

 

Svakog dana ovom zračnom lukom prođe više od 135 tisuća putnika, odnosno više od 60 milijuna putnika godišnje, što ju smješta u top 20 najprometnijih zračnih luka na svijetu.

Changi je na vrhu ove liste bio osam godina zaredom. Zatim je 2021. i 2022. pao za nekoliko mjesta zbog pada broja putnika tijekom pandemije, a njegovo mjesto tada je zauzela zračna luka Hamad u Dohi. Ove godine Changi, koji nudi ponešto za svakoga, vratio se na sam vrh popisa najboljih aerodroma na svijetu. To je prvenstveno tranzitna zračna luka, a razlog zašto ju putnici toliko vole je širok raspon sadržaja zbog kojih vam veliki razmak između letova neće teško pasti. Spektakularan zatvoreni vodopad visok 40 metara, vrt leptira, IMAX kino, više od 280 prodajnih mjesta i restorana, samo su dio onoga što vas ovdje čeka.

Jewel Changi izgleda kao čarobni vrt

Prije četiri godine otvoren je novi terminal, odnosno aerodromska zgrada Jewel Changi koja je postala prava turistička atrakcija u ovom gradu-državi. Ovo arhitektonsko čudo projektirao je arhitekt Moshe Safdie koji je Jewel Changi zamislio kao čarobni vrt. Smatra se najzelenijom zračnom lukom na svijetu, a kad vidite fotografije, bit će vam jasno zašto.


 

Na sredini zgrade koja ima ukupno 10 katova (5 iznad i 5 ispod zemlje) i površinu od 135.700 kvadratnih metara nalazi se Rain Vortex, najveći vodopad na zatvorenom na svijetu. Koristi više od 150 tisuća litara vode u minuti, a riječ je o kišnici koja se prikuplja za vrijeme obilnih nevremena te se zatim prenamjenjuje za održavanje biljaka unutar aerodroma.

 

Vodopad je okružen zaista impresivnim vrtom Shiseido Forest Valley, koji se prostire na pet katova i prepun je staza za šetnju. Staklene stijene dizajnirane su tako da privlače što više svjetlosti, a istovremeno blokiraju zvuk od polijetanja aviona kako bi se putnici u svakom trenutku osjećali opušteno.

Atrakcija u Singapuru

Na zadnjem katu nalazi se Canopy Park, također prepun zelenila i biljaka. Park uključuje i most Canopy Bridge koji se nalazi 23 metra iznad zemlje i s kojeg možete uživati u panoramskom pogledu na vodopad. Dugačak je 50 metara, a u središnjem dijelu ima stakleni pod. Osim navedenog, Jewel Changi ima ukupno 280 dućana i restorana te hotel sa 130 soba, a dok čekate svoj let, možete se zabaviti i u zelenom labirintu od živice ili velikom zabavnom parku na mrežama.

 

Ako planirate put u Singapur, odvojite jedan dan za razgledavanje i uživanje u ovom impresivnom aerodromu koji će vas zaista ostaviti bez daha.

Najbolje zračne luke na svijetu

Osim zračne luke Changi koja je, dakle, na samom vrhu popisa najboljih aerodroma na svijetu za 2023. godinu, u prvih pet nalaze se Međunarodna zračna luka Hamad, Međunarodna zračna luka Tokyo (Haneda), Međunarodna zračna luka Incheon te pariška Zračna luka Charles de Gaule.

 

Zračna luka Istanbul, Zračna luka München, Zračna luka Zürich, Međunarodna zračna luka Narita te Zračna luka Madrid-Barajas zaokružuju top 10.

(journal)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...