Smaragdni Lago di Braies: Najljepše malo, čarobno jezero Italije, savršena ideja za vikend izlet

 

Italija_izlet_jezero_Dolomiti-Lago-di-Braies_odmor_putovanja

Za sve one kojima savršen izlet podrazumijeva veličanstvene planinske lance, smaragdno zeleno jezero i najnevjerojatnije boje i prizore koje je priroda u stanju naslikati, teško da postoji bolja destinacija od Južnog Tirola i jezera Lago di Braies, uvjerljivo najljepšeg jezera u Dolomitima, i jednog od najljepših na svijetu. Smješteno među strmim planinskim liticama na 1500 metara nadmorske visine, ovo je smaragdno zeleno jezero okruženo netaknutom prirodom s pogledom na planinske vrhove prekrivene snijegom i nepregledne zimzelene šume.


Prema legendi staroj više od 2500 godina, Lago di Braies je čarobni prolaz u podzemno kraljevstvo Fanes čija su bića izvorni stanovnici Dolomita, dok druga legenda, nešto novijeg datuma, govori o 10 tona zlata koje leži na dnu jezera, a koje su nacisti tamo potopili po završetku Drugog svjetskog  rata. I dok ona prva, fantastičnog karaktera, podsjeća na slične legende kojih ima u folkloru mnogih naroda, u ovoj bi drugoj moglo biti istine budući su nacisti tijekom rata kao bazu koristili veličanstveni hotel Lago di Braies koji krasi sjeverni kraj jezera. Upravo je taj hotel izgrađen 1899. godine, a koji radi i danas 1945. odigrao ključnu ulogu u oslobađanju 139 preživjelih logoraša, uključujući i nekoliko članova obitelji pukovnika Clausa von Stauffenberga, vođe najpoznatijeg neuspjelog pokušaja atentata na Adolfa Hitlera.


 

Jezero pripada nacionalnom parku Fanes-Senes-Braies, golemom zaštićenom području Južnog Tirola koje pokriva više od 25.000 hektara, a pješačka staza oko njega duga je oko tri kilometra. Iako je samo jezero najljepši dio ovog nacionalnog parka i onaj koji je uvjerljivo najposjećeniji, daleko od toga da se u njegovoj blizini nema ništa drugo za vidjeti i istražiti. Svakako vrijedi spomenuti osamljenu Dolinu Puster ukrašenu borovima, vrhovima i pašnjacima koji šarmiraju pastoralnim čarima starog Tirola, ali i službeni simbol Dolomita - Tri vrha Lavareda. Osim šetnje s jednim od najveličastvenijih pogleda, u jezeru se može uživati i u starom čamcu na vesla kojeg se može iznajmiti od kasnog proljeća do rane jeseni te uživati u nevjerojatno opuštajućem i romantičnom iskustvu.


Kapelica Lago di Braies još je jedan slikoviti dragulj na zapadnoj obali jezera. Poznata i kao Marienkapelle ili Cappella di Maria, kapelica je izgrađena 1904. godine prema dizajnu Otta Schmida, istog arhitekta koji je projektirao tamošnji hotel, a ergela uz nju cijelo iskustvo čini još idiličnijim. Svi oni koji su pak željni jahanja, mogu uživati i u tom iskustvu na seoskom imanju Steinwandterhof.

 

Hotel Lago di Braies nudi prekrasnu terasu s čarobnim pogledom za uživanje u šalici kave, kakvom finom zalogaju, čaši izvrsnog južnotirolskog vina ili pak slatkog originalnog južnotirolskog Hugoa.


Za iskusnije planinare, topla je preporuka podrobnije istraživanje nacionalnog parka Fanes-Senes-Braies, ali i poznate planinarske dolomitske staze Alta Via 1 koja nudi i nešto zahtjevnije izazove i čiji put od jezera vodi sve do pitoresknog grada Belluna u regiji Veneto smještenog na ušću rijeke Ardo u Piave u samom podnožju Dolomita, ali to je već ideja za neki drugi izlet.

(miss)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...