Je li odzvonilo hijaluronu? Poliglutaminska kiselina novi je hidratantni heroj!

 

Poliglutaminska-kiselina_hijaluronska-kiselina_hijaluron_molekule_hidratacija_ljepota_zdravlje_journal_žena_njega-lica

Dobro je poznato da hijaluronska kiselina, kao moćan hidratantni sastojak, već nekoliko godina sjedi na tronu nekih od najpotentnijih kozmetičkih sastojaka. Njegova svojstva hidracije i popunjavanja bora, prodirući u duboke slojeve kože, stvarno su vrijedna divljenja.

 

Iako volimo svoje serume s hijaluronskom kiselinom, u oko nam je upao novi hidratantni saveznik o kojem se sve više priča u svijetu ljepote. Riječ je o poliglutaminskoj kiselini.

 

Što je poliglutaminska kiselina

Mada zvuči kao molekula izmišljena u laboratoriju, poliglutaminska kiselina prirodno se nalazi u nattou, tradicionalnom japanskom jelu od fermentirane soje. Stručnjaci tvrde da omekšava kožu i pruža čak četiri puta snažniju hidraciju od hijaluronske kiseline.

 

“Što se tiče njege kože, poliglutaminska kiselina djeluje kao humektant, pomaže u održavanju hidracije kože i održavanju kožne barijere”, kaže dr. Kim Nichols, dermatologinja iz New Yorka. Ali ne samo da dugotrajno održava vašu kožu hidriranom nego također izglađuje izgled bora, povećava zadržavanje vlage, omekšava kožu i ujednačava ton kože.

Kome može koristiti poliglutaminska kiselina

Svatko može imati koristi od dodatne hidracije i glatkog tena. Ali ako se borite sa suhom ili dehidriranom kožom, ovaj je sastojak još bitniji u vašoj rutini.

 

Serum na bazi poliglutaminska kiseline (pogotovo ako je u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom), “zaključat“ će vlagu u vašoj koži ostavljajući vaš ten podatnim i vlažnim.

 

Poliglutaminska kiselina vs. hijaluronska kiselina

Poliglutaminska kiselina slične je strukture kao hijaluron, ali su njezine molekule veće. To znači da djeluje kao humektant, tj. privlači i zadržava vodu, ali ne prodire duboko u kožu već na njezinoj površini formira hidrogel film koji sprječava isparavanje vode, odnosno pomaže koži zadržati vlagu.

 

“Ovisno o podrijetlu, poliglutaminska kiselina u vodi zadržava 4000-5000 puta veću težinu od svoje težine. Nasuprot tome, hijaluronska kiselina upija 1000 puta veću količinu vode od njezine težine“, navodi Cara Bondi, kozmetička kemičarka koja radi s brendovima kao što su Tata Harper Skincare, Ursa Major i Sol De Janeiro.

 

To nam se čini kao izuzetno dobro svojstvo koje bismo rado dodali u svoju kremu u periodu godine kad se lice svakodnevno suočava s vjetrom, hladnoćom i susnježicom.

 

Najbolji serumi s poliglutaminskom kiselinom

Želite li iskušati novu hidracijsku molekulu, pronašli smo nekoliko seruma za njegu svih tipova kože koji nam se čine idealni proizvodi za vraćanje blistavosti i vitalnosti vašem suhom tenu.

(ljepotaizdravlje)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...