5 namirnica koje treba da jedete ako želite zdravu i jaku kosu

 

wannabe_kosa_ljepota_njega_zdravlje_farbanje-kose_feniranje_chia-sjemenke_acai_losos_zdrava-hrana_godži_journal

Svako od nas priželjkuje zdravu i sjajnu kosu, koja u svakom momentu izgleda dobro. Ipak, usled farbanja, čestog sušenja kose fenom i korišćenja raznoraznih alatki za stilizovanje kao što su presa i figaro – dolazimo u situaciju da naša kosa gubi sjaj, da su joj krajevi ispucali i da izgleda “beživotno”. Ovu situaciju možemo izbeći ako izbegnemo sve stavke od navedenih, ali znamo da to nije u potpunosti moguće. Zato se okrećemo nezi kose, biramo proizvode koji će joj odgovarati i, ono što je najvažnije od svega, na kvalitet kose počinjemo da utičemo iznutra.

 

Određene namirnice koje unosimo u sebe imaju benefite po kvalitet i jačinu naše kose, a najvažnije među njima predstavljamo vam u nastavku teksta. Hrana za zdravu kosu trebalo bi da postane deo vaše redovne ishrane ili plana dijete – i videćete, veoma brzo će promene na vašoj kosi biti primetne!

 

Hrana za zdravu kosu

Losos

Losos u sebi sadrži biotin koji je značajan za rast kose, proteine zahvaljujući kojima će vaša dlaka biti punijia, i masti koje čine da kosa bude glađa. Takođe, losos je sjajan ne samo za kvalitet vaše kose, već je pogodan i za vaše srce, kao i moždane aktivnosti. Losos je nutritivno kompletna namirnica, a sto grama lososa u sebi sadrži oko čak 200 kalorija, koje su raspoređene u proteinima i mastima. Proteini iz lososa takođe su lako svarljivi, a bogat je i korisnim omega-3 masnim kiselinama.

 

Godži bobice

Godži bobice naročito su popularne u zdravoj ishrani, a dolaze nam iz Kine – zemlje koja je poznata po medicini i holističkom pristupu zdravlju. Godži bobice u sebi sadrže tragove minerala koji su bogati vitaminom C i koji su pogodni za sintezu kolagena, a svi znamo da je kolagen neophodan za rast kose. Ove bobice možete jesti u svežem, sušenom stanju ili u obliku soka, a dnevno je preporučljivo da unesete između 20 i 50 grama.

Polen

Ukoliko niste alergični na polen (kako je ovo jedna od čestih alergija), polen može biti sjajan izvor nutritivnih vrednosti za vaš organizam i kosu. Polen u sebi sadrži l-Cysteine, aminokiselinu koja može da umanji opadanje kose, kao i propolis, koji pomaže pri rastu kose. Polen ima i mnoge druge zdravstvene benefite po vaš organizam, a možete ga konzumirati na više različitih načina. Dve kašičice polena i jednu kašičicu meda rastvorite u 2dl mlake vode, ostavite smesu da stoji preko noći, a zatim je ujutru promešajte i popijte. Dnevna preporučljiva količina polena za odrasle je oko 20 grama, u trajanju od 1 do 3 meseca.

 

Čia semenke

Čia semenke sve su popularnije među ljubiteljima zdrave ishrane, što nije ni čudo jer su najbolji izvor alpha-linolenic kiseline, tipa omega-3 masne kiseline koja ima važnu ulogu u funkcionisanju našeg organizma. Nedostatak ove kiseline u organizmu povezuje se sa neželjenim gubitkom kose, zbog čega je naša preporuka da čia semenke redovno unosite u organizam u okviru jutarnjeg smutija ili drugog obroka kojim ćete započeti dan.

 

Acai bobice

Naravno, ova lista ne može biti potpuna bez acai bobica! Ove brazilske bobice poznate su po svojim benefitima za kosu, a upravo zbog toga kolokvijalno se nazivaju i beauty berries. One su bogate mešavinom masnih kiselina, antioksidanasa, vitamina i cinka, koji će vašoj kosi pružiti tačno ono što joj je potrebno. Acai bobice rastu u neposrednoj blizini reke Amazon, a nakon ubiranja moraju da se zamrznu. Ove bobice pogodne su za vašu kosu, ali isto tako poboljšavaju kardiovaskularni sistem i smanjuju rizik od srčanog udara.

Jovana Pantić/Wannabe

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...