"What’s Love Got to Do With It": Priča o velikom hitu Tine Turner koji pjevačici nikako nije sjedao

 

zabava_muzika_zadovoljna_kultura_grammy_pjevačica_glumica_plesačica_rock-baka_tina-turne_anna-mae-bullock_What’s-Love-Got-to-Do-With-It

Anna Mae Bullock, poznatija pod umjetničkim imenom Tina Turner, danas slavi 83. rođendan. Ova pjevačica, glumica i plesačica, poznata i kao rock-baka, rođena je 26. studenog 1939. godine u mjestu Brownsville u SAD-u.


Slavu je stekla šezdesetih godina prošlog stoljeća kao pjevačica i plesačica za grupu Ikea Turnera, a kasnije je ostvarila uspješnu solo karijeru.


Mjesto među pjesmama koje su definitivno obilježile njezinu karijeru ima i veliki hit "What’s Love Got to Do With It". Pjesma je to koju su nakon objave u svibnju 1984. godine jednako obožavali kritika i publika. Nalazila se na Tininu solo albumu "Private Dancer", a postala je i pjevačičin najuspješniji singl.

Zahvaljujući ovoj pjesmi, Tina je prvi i jedini put završila na prvom mjestu liste Billboard Hot 100, a u dobi od 44 godine postala je u to vrijeme najstarija solo umjetnica na vrhu spomenute ljestvice.


"What’s Love Got to Do With It" Tini je donijela i nagradu Grammy, a 1993. godine naslov pjesme iskorišten je kao naslov za biografski film o njezinu životu.

Pjesma je 2012. godine uvrštena u "Grammy Hall of Fame", a zauzela je i 309. mjesto na listi 500 najboljih pjesama svih vremena časopisa Rolling Stone. Obrađivana je više puta od strane drugih umjetnika.

Ipak, unatoč velikom uspjehu koji je postigla pjesma koja se i danas rado sluša, zanimljiva je informacija da je Tina Turner na samom početku nije voljela. Između nje i velikog hita jednostavno se nije dogodila ljubav na prvi pogled.

U dokumentarcu "Tina", koji je ove godine objavio HBO, boginja rocka otkrila je da je pjesmu isprva - mrzila.

Bila je užasna, grozna. Ja sam bila rock ‘n’ roll, a ovo je bila pop-pjesma, rekla je Tina.


Čak ni Terry Britten, koautor pjesme koji ju je i producirao za album, nije bio fan. Smatrao ju je jednom od najgorih pjesama koje je napravio, pjesmom koju se nikako nije moglo povezati s Tinom Turner.

Prije nego je pjesmu snimila Tina, nuđena je i drugim  umjetnicima. Nakon što je ponuđena britanskom pjevaču Cliffu Richardu, R&B divi Phyllis Hyman i Donni Summer, snimila ju je engleska grupa Bucks Fizz, čija je synth-pop verzija odložena sa strane nakon što je Tina Turner ipak objavila svoju.

 

POP-SAVRŠENSTVO

Naime, pjevačičin tadašnji menadžer Roger Davies čuo je nešto posebno u melodiji i, kako je rekao, bio je uvjeren da "What’s Love Got to Do With It" može postati velika pjesma.

Tini se nikad nije sviđala, rekao je u dokumentarcu. Ipak, uspio ju je nagovoriti da se barem sastane s Brittenom u studiju, a kako bi pomogao Tini da lakše osjeti pjesmu, Britten je došao do zanimljive ideje.


Rekao sam joj: "Tina, ovo je kao džoging". I onda smo oboje ustali i džogirali, ispričao je. Tako je pjevačica uhvatila "groove" pjesme i prilagodila je sebi.


Nisu bili navikli na to da snažan glas nosi glazbu, ali ja sam promijenila tu pjesmu i učinila je svojom, rekla je.


Sve ostalo je povijest. Pjesma je počela nizati uspjeh za uspjehom, a za kraj ostavljamo riječi glazbenog kritičara Marka Millana, koji je "What's Love Got to Do with It" opisao kao "tri minute i 48 sekundi pop-savršenstva".

Zato - uživajte.

(zadovoljna)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...