Kako da razvijete zdraviji način razmišljanja

 

BRANKICA-MILOŠEVIĆ_CVET-VAŠEG-UMA_KAKO-DA-RAZVIJETE-ZDRAVIJI-NAČIN-RAZMIŠLJANJA_NAČIN-RAZMIŠLJANJA_RAST-I-RAZVOJ_UNUTRAŠNJI-ŽIVOT

Misaoni obrasci, naša sećanja i način razmišljanja, deo su dinamičnog procesa ličnog razvoja. Vaš životni put se još uvek odvija, stranice vašeg života se svakog dana ispisuju i u njih možete uneti nove beleške i smernice – možete razviti zdraviji način razmišljanja. Evo kako to da uradite:

 

Podelite svoj san. Razmenjujte priče sa onima koji su već bili tu gde ste vi sada, kao i sa onima koji su na istom mestu, u sebi i svom životu. Podelite svoje lekcije sa drugim učenicima života – zajednički razvoj je inspirativan i dubok doživljaj.

 

Postanite glavni junak svog života, već u narednom poglavlju. Otvorite svoje srce zdravim sistemima podrške i, kada dođe vreme, pružite tu istu podršku ljudima u svom životu, koji u svom razvoju dolaze na mesto, na kome ste vi već bili. Nemojte se izvinjavati zbog onog što jeste, ili što više niste, jer ste sve više ono što možete da budete. Kad osvojite prva mesta u sebi i svom životu, postajete svetionik, za one koji se kreću istim putem i razvijaju nov, zdraviji način razmišljanja.

 

Rast se ne dešava svakog dana. Stare obrasce je teško izbaciti iz upotrebe, oni su žilavi i imaju tendenciju da se vraćaju i pokušavaju da opstanu. Biće dana i perioda kada ćete stagnirati – cvet vašeg uma ostajaće zatvoren i vaš način razmišljanja će raditi protiv vas. Prepoznajte to kao deo procesa – iznenadni trzaj unazad može potrajati neko vreme, ali nakon toga, kada ponovo uhvatite pravac, napravićete kvantni skok i mnogo toga će vam se odmotati i razjasniti odjednom.

 

Možda danas, ili sledeće nedelje izaberete odmor, mirovanje i izležavanje umesto kretanja – i ako osećate da vam je to potrebno, oslonite se na svoj osećaj. Razvijte zdraviji način razmišljanja tako što ćete verovati sebi i uzmite odmor od svih aktivnosti, bez osećanja krivice što ne vežbate, što niste produktivni i korisni. Ponekad, cvet uma zahteva tamu, tišinu i mirovanje, umesto svetla i kretanja, da bi se razvio i rascvetao.

 

Vi ste staklena bašta za cvet svog uma. Budite ljubazni prema sebi, budite još više svesni spoljašnjih uticaja i unutrašnjeg života – svega što izaziva interakciju, što postavlja pitanja i nudi odgovore, osetite kako vas prožima sve što vas okružuje, osetite unutrašnji život svog tela, uma, psihe i emocija, kao sastavni deo Univerzuma. Slušajte svoje misli, osećajte svoja osećanja, razlikujte negativno i destruktivno od pozitivnog i konstruktivnog, da biste videli šta treba da preoblikujete i unapredite – da orežete i zalijete u svojoj bašti. Zdraviji način razmišljanja se pažljivo uzgaja i potrebna mu je hrana i nega, inače će korov zavladati. 

 

Kada osetite da se menjate, podržite promene, promenite duhovnu hranu, odbacite nekorisne navike, živite malo više nego što preživljavate, budite svesni sebe malo više nego ranije. Zdrav način razmišljanja neguje se navikom samoposmatranja i postavljanja pravih pitanja: „Odakle ovo dolazi?“ Ili „Zašto se sada osećam ovako?“ „Zbog čega mi se ove misli i slike vraćaju, na šta moj um i moja osaćanja pokušavaju da mi ukažu?“

 

Oslonite se na mogućnosti i veze koje donose svetlost i rast vašem životu. Lični razvoj i zdraviji način razmišljanja može biti usamljeno putovanje, na kome ćete rado prihvatiti društvo onih koji se svesno bave sobom, kao i vi. Takođe, rast i razvoj su organski povezani sa otkrivanjem neprijatnih i bolnih istina o sebi (i drugima), a sve dobre promene u početku mogu biti teške, iritantne i neprijatne. Krećite se ka nelagodnosti, izađite iz zone komfora, izazovite sami sebe i prihvatite izazov – slavite svoju moć rasta i razvoja i kanališite inspiraciju za budućnost.

 

Odbacite sve što vam nije potrebno. Kada dobijete neželjeni savet, odbacite ga. Niko u vašem životu nije autoritet osim vas. Prevaziđite osećaj nesigurnosti i neprijatnosti i znajte da nije nepristojno odbaciti tuđu interpretaciju bilo kog značenja.

 

Preuzmite odgovornost za ono što ono što znate da možete da postignete i u skladu s tim, napravite grafikon da biste svoju viziju manifestovali u postojanje. Sakupite ono vam se čini ispravnim u ovom trenutku i neka rezultati vaših akcija budu mozaik dostignuća – šarene pločice, sjajne ili ne.

 

Kada doživite odbijanje, ne vređajte se i ne očajavajte. Iskoristite priliku da pogledate dublje i postavite sebi neka pitanja o tome na šta vam odbijanje ukazuje. Da li treba da promenite pravac, ili je samo vaša istrajnost na testu; tražite da prepoznate ono dobro što proističe iz odbijanja i da ga prigrlite. Zdraviji način razmišljanja zahteva otvorenost uma i prevazilaženje ega – posmatrajte svoja osećanja frustracije i uskraćenosti, poraza i nepotvrđene vrednosti. Upotrebite taj putokaz, da postanete svesniji sebe, da jasnije razlučite i odlučite. Kao ljudsko biće, vi ovom svetu donosite jedinstvenu perspektivu, koja će na kraju biti nagrađena malim i velikim delima ljubaznosti dela sveta koji vas prepoznaje i rezonira sa vama.

 

Možda niste našli prebivalište na onim mestima koja ste zamislili kao svoj dom, a možda niste prepoznali da je putovanje vaš dom i da su razna mesta kroz koja na njemu prolazite takođe vaš dom, da dom nije mesto na kome treba da se zadržite. Možda je vaš dom i raskrsnica na kojoj ste krenuli stranputicom, i ona sledeća na kojoj ste krenuli dobrim putem, vaš dom su bili ljudi koje ste ostavili za sobom, kao i oni koje još niste upoznali. Vaš dom je svuda gde ste vi.

 

Pronađite dobro u sušnim sezonama. Kada je teško, pronađite inspiraciju u lekcijama sa kojima se suočavate. Možda se osećate nestabilno, možda vaš način razmišljanja pokušava da se „odmetne“ i stari obrasci se (opet) pojavljuju – još jedan sloj okorelosti koji treba da ostružete sa svog uma, još jedan veo iluzija, koji morate pocepati. Možda se vrtite u krug i sabotirate sebe i možda samo treba da pokušate da se zaustavite, dišete duboko i posmatrate sebe. Dok ne steknete osećaj za ono što treba da učinite. Jer uvek nešto treba da učinite, čak i kad to znači da ovog momenta stanete i ne činite ništa.

 

Koristite svoju kreativnost – pogledajte iz najšire perspektive koju ste u stanju da postignete sliku svog sadašnjeg života i primetite razvojne mogućnosti. Uočite mesta koja možete docrtati, doslikati, produbiti i proširiti njegove dimenzije, zamislite svoj život – cvetanje svog uma – za godinu, dve, pet, deset.

 

Ni jedan izlazak sunca nije isti kao prethodni. Ni jedan dan ne počinje i ne završava se isto, čak i kada osećate pritisak rutine, navike, odsustvo uzbuđenja i zadovoljstva. Biće dana kada ćete se osećati kao ravna linija života i biće dana kada ćete jedva upravljati sobom usred turbulencija u kojima ste se našli. Vaš način razmišljanja je vaše sidro u stvarnosti i u sadašnjem trenutku. Budite tu gde ste i budite prisutni, uključite se i učestvujte – dok istovremeno sebe posmatrate kako se uključujete i učestvujete.

 

Sutra se možete naći u drugačijem prostoru i stanju uma nego danas. Večeras možete razmišljati i osećati se drugačije nego pre nekoliko sati. Život je pun neizvesnosti, a iznenadne promene i neočekivani događaji mogu biti psihički opterećujući. Ponekad ima više smisla da se krećete kroz svoje vreme, nego da izazivate sebe i ubrzavate svoj razvoj. Podesite svoj način razmišljanja na brzinu koja vam je trenutno potrebna. Nemojte juriti, kad treba da usporite, nemojte kočiti kad treba da letite. Vozite ujednačeno, kad god možete i obraćajte pažnju na lepote predela kroz koji prolazite – vi živite svoje putovanje, zato birajte sve ono što vas održava vitalnim, što vas neguje i hrani, iz dana u dan.

 

Autor: Brankica Milošević - Easylife

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...