MENOPAUZA I TE KAKO MOŽE DA UTIČE NA POVEĆANJE BORA: Evo kako treba da se njegujete kako biste usporili starenje kože

 

Kako njegovati kožu tokom menopauze koja utiče na povećanje bora, neujednačenu kožu i nedostatak čvrstine?

MENOPAUZA_NJEGA-KOŽE_KOŽA_ljepota_RETINOL_BORE_hormoni_estrogen_hijaluron

Nije tajna da promjene hormona utiču na našu kožu na više načina, što je više nego očigledno kada žensko tijelo uđe u menopauzu. Perimenopauza počinje oko 45. godine, a par godina kasnije slijedi i menopauza (iako je važno zapamtiti da je ovo vrlo individualno), a tjelesne promjene su apsolutno normalne kao i za očekivati, pogotovo kada je riječ o koži.

 

Suhoća, "umoran" izgled kože i neujednačen ten, osjetljivost, bore i vidljivije pore, kao i nedostatak čvrstine, samo su djelić onoga što brine veliki broj žena na pomen menopauze i tokom njenih tranzicija. Sve ovo posljedica je fluktuirajućih hormona i opadanja nivoa estrogena.

 

Ovaj pad nivoa estrogena je glavni uzrok promjena na koži od početka perimenopauze (vrijeme kada menstruacije počinju da postaju neredovne). Nivoi kolagena počinju da opadaju brže kako nivoi estrogena opadaju, što znači da koža može da počne da bude manje čvrsta, a bore se mogu produbiti. Ipak, najveće promjene su vjerovatno na gornjim slojevima kože, uključujući i samu zaštitnu barijeru, što znači da ćete postati skloniji različitom tipu iritacija.

 

To znači da proizvodi koji su nekada radili možda neće dati iste rezultate. Uopšteno govoreći, koži će biti potrebno više hidratacije, pravilnije nanošenje kreme za sunčanje i proizvodi za ciljanje specifičnih problema koji se javljaju. Dakle, ako ste u nedoumici kako da njegujete svoju kožu tokom tranzicije menopauze, obratite pažnju na sljedeće korake koji bi neizostavno trebalo da postanu dio vaše rutine.

 

Retinol za fine bore

Pad kolagena tokom periomenopauze i menopauze može ubrzati starenje kože, što može dovesti do bržeg nastajanja bora i produbljivanja finih linija. Najbolji način da spriječite da se to dogodi i tretirate postojeće linije i bore jeste da uključite retinol u vašu večernju rutinu.

 

Retinol može pomoći da se poveća prirodna proizvodnja kolagena u koži i generalno učini da koža izgleda i osjeća se zdravije. Zapamtite da koža može postati osetljivija tokom menopauze, a retinol ima tu "reputaciju" da može i te kako da bude jak irigant, te je savjet da počnete sporo - jednom nedjeljno, i sa manjim količinama, kao i da potražite formule koje sadrže niske procente dok koža ne postane tolerantnija.

 

Da biste izbegli suhoću, hidratacija je bitnija nego ikada do sada

Svaka promjena u nivou hormona može izazvati "pustoš" sa prirodnom hidratacijom kože. Pad estrogena koji se javlja tokom menopauze može dovesti do toga da koža proizvodi manje svojih prirodnih ulja i stoga postaje suha i bez sjaja. Zato je apsolutno neophodno održavati kožu hidriranom i dobro nahranjenom ukoliko želite da izbjegnete iritacije, crvenilo, pa čak i izbijanje bubuljica u menopauzi. Hijaluron ovdje igra možda i jednu od najkrucijalnijih uloga.

Crvenilo i iritacija

Kao što je pomenuto, pad proizvodnje estrogena može izazvati sve vrste problema za kožnu barijeru. Zaštitna barijera je prirodni odbrambeni mehanizam vaše kože koji radi na zadržavanju hidratacije i vlage, štiteći je od spoljnih "agresora". Kada kožna barijera postane oslabljena ili narušena (kao što se obično dešava tokom menopauze), koža će biti podložnija oštećenjima, crvenilu, osjetljivosti i iritaciji (otuda važnost hidratantnih proizvoda). Zato je važno da ukoliko imate bilo kakav vid povećane osjetljivosti kože, potražite ciljane tretmane za zaštitnu barijeru kako biste riješili svoj specifični problem.

 

Osjetljivost na sunce je veća, te su kreme sa SPF-om "must"

Kako koža postaje osjetljivija i podložnija spoljnim agresorima tokom tranzicije menopauze, apsolutno je neophodno zapamtiti da to čini vašu kožu podložnijom oštećenju od sunca. To znači da je još važnije od uobičajenog da pratite svakodnevnu primjenu kreme za sunčanje tokom menopauze – posebno ako želite da izbjegnete one ubrzane znake starenja i oštećenja kože o kojima smo ranije govorili.

(elle)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...