Adidas prekida partnerstvo sa Kanye Westom nakon reperovih antisemitskih izjava

 

ADIDAS_KANYE-WEST_LIFESTYLE_MAGAZIN_POPULARNO

Adidas je prekinuo partnerstvo sa Ye-om, ranije poznatim kao Kanye West, nakon što je muzičar iznio niz uvredljivih i antisemitskih komentara.
 
“Adidas ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje. Vaši nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi, puni mržnje i opasni, i krše vrijednosti kompanije kao što su različitost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravednost,” navedeno je u izjavi.
 
“Nakon detaljnog pregleda, kompanija je donijela odluku da odmah raskine partnerstvo s brendom Yeezy, prekine proizvodnju proizvoda pod markom Yeezy i zaustavi sva plaćanja Ye i njegovim kompanijama. Adidas će odmah zaustaviti Adidas Yeezy posao.”

Njemački gigant sportske odjeće bio je suočen sa pritiskom javnosti i sopstvenih zaposlenih da prekinu veze sa Ye-om, koji je u podcastu 16. oktobra rekao: „Mogu da kažem antisemitske stvari, a Adidas me ne može odbaciti. Šta sad?”
 
Pozivi na Adidas takođe su dolazili od najmanje tri legalne organizacije, kao i antirasističkih grupa. Change.org peticija koju je pokrenula Kampanja protiv antisemitizma, kojom se Adidas poziva da prekine veze sa Ye-om, prikupila je 169.100 potpisa do utorka ujutro.


Agencija za talente CAA potvrdila je da je odustala od Ye-a kao klijenta u ponedjeljak, a Balenciaga ga je odbacila prošle sedmice.
 
Twitter i Instagram blokirali su ga zbog antisemitskih izjava.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...