"Zdrava cola" novi je hit. a evo i kako je napraviti

 

napitak_balzamični-ocat_cola_gazirana-voda_guava

Društvene mreže preplavile su savjeti za napitke koji poboljšavaju naše zdravlje. Ovoga puta, veliku pozornost dobilo je alternativno piće za, ni manje ni više, nego – coca colu. Koliko god se nekada trudimo izbjegavati ju, mnogi će se složiti kako se katkad na kuhinjskom stolu pronađe koja boca, bilo to za vrijeme blagdana ili ljetnih vrućina.

 

Ipak, TikTok korisnica Amanda Jones pobrinula se da svi koji žele paziti o unosu šećera i kofeina, mogu nadomjestiti ovaj napitak, pa je podijelila svoj recept. Za ovu zdravu alternativu čula je od svog instruktora pilatesa, koji je priprema svako jutro prije treninga.

 

Sastojci "zdrave cole"

Kako kaže Amanda, u čašu punu leda ulijete malo balzamičnog octa, a zatim dodate gaziranu vodu s okusom guave. Ovo neobično piće ima preko 13 milijuna pregleda na TikToku, a utisci su raznoliki – od gađenja pa sve do oduševljenja.

 

Nutricionisti magazina Shape isprobali su ovu varijantu i podijelili utiske te objasnili prednosti i nedostatke ovog napitka. „Zaista sam vjerovala da će imati okus kao coca-cola, ali poprilično je razvodnjena,“ podijelila je urednica portala Christie Calucchia, prenosi Shape.

 

Osim komentara o okusu pića, jedna je stručnjakinja istaknula veći problem povezan s balzamičnim octom. "Konzumiranje ovog octa može biti i zdravo i sigurno, ali nije istina da dolazi bez ikakvih rizika," rekla je nutricionistica Lauren Manaker. Balzamični ocat može biti siguran za piće u određenim količinama, sve dok vaše tijelo može tolerirati kisele namirnice. Oni koji imaju gastroenteroloških problema, ne bi trebali dodavati velike količine octa u svoju prehranu. Kako kaže dr. Lauren, konzumiranje previše kiselih napitaka može i oštetiti zubnu caklinu.

 

U konačnici, trend "zdrave kole" je u redu isprobati, a neki bi ga mogli smatrati korisnom alternativom napitcima s visokim udjelom šećera, posebno s obzirom na to da se svim sokovima može pronaći dodani šećer.

 

Koliko cole je dozvoljeno?

Prema preporukama, dozvoljena doza cole iznosi 25 grama po danu, dok u odnosu na to, čaša od tri decilitra ovog napitka sadrži čak 70 grama. Zbog navedenog, Coca-cola se danas konzumira s oprezom i u nešto manjim količinama. Ipak, ako s vremena na vrijeme uživate u čaši coca-cole, to je u redu! Određena hrana i sokovi namijenjeni su upravo za užitak i opuštanje, pa nema ništa loše u tome da se s vremena na vrijeme počastimo. Ipak, ključna riječ je – umjerenost! Mislite na svoje zdravlje, bez obzira na to što je trenutno u trendu na društvenim mrežama.

(centar zdravlja)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO