Jednostavne jutarnje navike za jačanje metabolizma

 

Poboljšanje i ubrzavanje metabolizma nemoguće je učiniti preko noći, ali praktikovanjem dosljednih jutarnjih navika svaki dan možeš dugoročno pomoći svom zdravlju i gubitku težine. Donosimo ti tri jednostavna koraka koje možeš dodati u svoju dnevnu rutinu nakon buđenja, kako bi poboljšao/la svoj metabolizam.

DORUČAK_JUTARNJE-NAVIKE_JUTARNJE-VJEŽBANJE_LIFESTYLE_METABOLIZAM_MAGAZIN_ZANIMLJIVO_ZDRAVLJE_trčanje_fitness_mršavljenje Najvažniji korak u jutarnjoj rutini: Ne preskači doručak!

Svi smo to doživjeli – kasnimo, imamo nekoliko minuta da se spremimo i izjurimo kroz vrata kako bismo stigli na posao na vrijeme. Ako ikada podcijenjuješ važnost svakodnevnog, zdravog doručka ili jednostavno misliš da ti nije potreban, stručnjaci kažu da bi izbjegavanje istoga moglo uticati na tvoje ciljeve gubitka težine i cjelokupno zdravlje više nego što misliš.

 

Sjedenje i odvajanje vremena za doručak, kaže dr Shena Jaramillo, najbolji je način za promovisanje zdravog metabolizma. “Mnogi pojedinci preskaču doručak što može usporiti metabolizam jer tijelo možda ne osjeća da može vjerovati da će biti nahranjeno tokom dana”, kaže Jaramillo.

 

To, kaže ona, može “takođe uzrokovati prejedanje kasnije u toku dana”, što poništava svrhu naših drugih rutinskih koraka za mršavljenje, podržavanje metabolizma i prioritet našeg cjelokupnog zdravlja.

 

Odvoji vrijeme za vježbanje

Vježbanje nakon što se probudiš (čak i kratka šetnja ili malo istezanja) može uveliko poboljšati tvoj dan i pomoći ti da ga započneš s energijom, umjesto da odgađaš alarm i kasnije se osjećaš usporeno.

 

Dr Su-Nui Escobar kaže da “vježbanje najmanje pola sata ujutro i konzumiranje zelenog ili crnog čaja mogu biti korisni u poboljšanju našeg metabolizma.” Da bismo postigli dugoročne rezultate, dodaje, “držite se rutine i prestanite da jedete nepotrebnu hranu”. (Jedenje zdravog, dosljednog doručka svaki dan može pomoći u tome).

 

Uticaj svakodnevnog vježbanja (posebno ujutro) veći je nego što misliš, objašnjava Escobar. “Mišići sagorijevaju više kalorija nego masti tokom dana, tako da više mišića može sagorjeti više kalorija čak i dok se odmarate.” Takođe, dodaje ona, pokret može pomoći da se “pojača metabolizam nakon što prestanete da se krećete”.

DORUČAK_JUTARNJE-NAVIKE_JUTARNJE-VJEŽBANJE_LIFESTYLE_METABOLIZAM_MAGAZIN_ZANIMLJIVO_ZDRAVLJE_trčanje_fitness_mršavljenje
Poveži se sa sobom pomoću vježbi dubokog disanja

Bilo da to radiš odmah nakon buđenja, nakon doručka ili nakon vježbanja, daj sebi vremena da trenutno ukloniš stres – uveliko će uticati ne samo na tvoj metabolizam, već i na tvoje mentalno zdravlje.

 

Mnogi od nas se osjećaju pod stresom zbog predstojećeg dana i radne sedmice kada se probudimo.  Dr De’Nicea Hilton Harper podstiče zaustavljanje ili sjedenje svako jutro na nekoliko minuta kako bismo vježbali duboko disanje radi brige o sebi.

 

„Možete prirodno disati plitko, a namjernim udisajima počinjete kretanje po cijelom tijelu, uključujući peristaltiku u probavnom sistemu koji je pod smjerom vagusnog živca“, objašnjava Harper.

 

“Da tonizirate vagusni nerv (i aktivirate probavni sistem), udahnite 5 sekundi, zadržite 6 sekundi i izdahnite 7 sekundi.” Zatim kaže da se ovo ponovi 10 puta.

 

Sve u svemu, promjena jutarnje rutine možda neće biti laka u početku, ali ovi savjeti bi te mogli nadahnuti da daš prioritet svom zdravlju i započneš svoj dan imajući na umu svoje najbolje interese. Ovi koraci ti mogu pomoći da se mirno pripremiš za dan i potaknuti zdraviji metabolizam i probavu.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...