Zaboravite na kiseli kupus i zelje... Pripremite SARMICE OD TIKVICA ZAPEČENE U RERNI

 

ručak_tikvice_sarma_recepti_jelo_kuhinja_kuhar_ukus

Konačno je sezona omiljenog ljetnjog povrća - tikvica. Od njih možemo da pravimo najrazličitija jela, pa tako možemo da zaboravimo na kiseli kupus i zelje, jer vam sada predlažemo fantastičan recept za sarmice od tikvica. Peče se samo 15 minuta, pa je i brzo gotovo, a ako vam je malo poslužite i pečeni mladi krompir. U nastavku teksta donosimo vam recept i za jedno i za drugo, pa uživajte u fenomenalnom ukusu.

 

Sastojci:

·         2 tikvice

·         3 sušena paradajza (po želji)

·         15 maslina

·         svež bosiljak

·         1 čehno bijelog luka

·         30 g prezli

·         100 g rikota sira

·         2 kašike maslinovog ulja

·         1 crni luk

·         150 ml paradajz sosa

·         80 g mocarele

 

Za prilog:

·         1 kg krompira

·         2 čehna bijelog luka

·         francusko začinsko bilje

·         origano

·         mirođija

 

Priprema:

Tikvice isjecite na baš tanke šnite. Odvojite par komada koji su vam se raspali i stavite u blender, a ostatak premažite uljem i posolite, pa ostavite sa strane nekih 10-15 minuta. U blender dodajte sušeni paradajz, bosiljak, bijeli luk i masline, pa sve dobro izblendirajte da dobijete kašastu smjesu. Zatim dodajte prezle i rikotu i opet dobro izblendirajte. Na kraju dodajte maslinovo ulje i promješajte. Crni luk isjecite, pa propržite i sipajte paradajz sos. Sipajte po dnu tepsije i lijepo rasporedite. Uzmite četiri šnite tikvica i poredajte jednu do druge, da se malo preklapaju, a zatim sipajte kašiku smjese i urolajte. Redajte u tepsiju i pospite rendanom mocarelom. Pecite na 180°C oko 15 minuta.

Ako želite i prilog, onda dobro operite mladi krompir i poredajte u tepsiju, a zatim dodajte origano, začinsko bilje, so, biber, sjeckanu mirođiju i mljeveni bijeli luk, a zatim prelijte maslinovim uljem. Dobro promješajte i pecite na 200°C oko 35 minuta. Povremeno promješajte krompir.

(stvarukusa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...