Trikovi za uklanjanje najrazličitiji fleka sa odjeće, bez skupih preparata

 

odjeća_pranje_čišćenje-fleka-sa-odjeće_savjeti_trikovi

Sigurno ne volite kada vam se desi neka nepredviđena situacija i neželjene kapljice završe na odjeći. Nemojte brinuti, ne morate više bacati odjeću zbog fleka.

 

Možemo se isprljati mnogim stvarima, a ovdje su savjeti za najčešće fleke koje mogu da nam upropaste dan.

 

Za fleke od voća potopite odjeću u kiselo mlijeko ili jogurt i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga, operite prema uputstvu za pranje, u zavisnosti od vrste garderobe.

 

Za fleke od sladoleda dovoljno je da garderobu samo natopite u kiselu vodu, a potom operete u mašini.

 

Za skidanje fleka od karmina koristite lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite u vodi i stavite na pranje.

 

Skidanje fleka od pudera zahtijeva da reagujete odmah. Najbolje sredstvo za ove fleke je pjena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, utrljajte mekim sunđerom i isperite. Na isti način, potom, utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

 

Mrlje od čokolade natopite benzinom za čišćenje i osušite fenom. Nakon toga dobro ičšetkajte. Takođe, i alkohol uspješno čisti fleke od čokolade.

 

Mnogima se često desi da se isprljaju kafom, pogotovu ako je u pitanju ona jutarnja kada ste pospani i niste se još uvijek razbudili. Najvažnije je da ne trljate fleku i da brzo odreagujete. Postoji nekoliko načina da očistite kafu. Možete nanijeti četkicom glicerin pomješan sa žumancetom. Ostavite da odstoji, pa isperite mlakom vodom. Drugo rješenje je da rastvorite deterdžent za sudove, vodu i so i četkajte dok fleka ne izblijedi. Takođe, gazirana mineralna voda je efikasna za ovakve mrlje, ako je pospete odmah, čim se kafa prosula. Mjehurići će odstraniti nečistoću. Zatim mrlju istrljajte deterdžentom za pranje sudova u koji je dodato malo vode i soli.

 

Često nam se desi da na odjeći ostanu fleke od dezodoransa. Iako majice redovno perete, zbog hemikalija u dezodoransu, ove fleke je vrlo teško ukloniti. Međutim, evo nekoliko načina da ih očistite. Žute mrlje od dezodoransa najlakše se uklanjaju bijelim sirćetom. Samo nanesite sirće i ostavite da odstoji pola sata, a potom regularno operite odjeću. Možete i da nakvasite dio na kojem se nalazi fleka i stavite jednu kašiku soli, zatim dobro utrljajte. Ostavite da so bude na fleki 8-12 sati. Operite so i ponovite postupak još jednom i operite odjeću u mašini kao što je inače perete. Za sljedeći trik vam je potrebna votka. Sipajte na fleku i ostavite da djeluje par minuta, potom operite odjeću na kojoj je bila fleka.

(magazin)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO