Slow living principi koji će vas smiriti u svakodnevici

 

meditacija_odmor_relaksacija_opuštanje

Živjeti sporije i svjesnije, danas je luksuz koji si mnogi žele priuštiti. Ipak, takav život je za mnoge tako dalek jer jednostavno ne znaju odakle i kako početi. Dobra vijest je ta da kada jednom zakoračite u svijet slow living-a više se nikad nećete moći vratiti na staro. Zato ćemo danas izdvojiti 6 principa koje polako možete usvojiti u svoju svakodnevicu i tako krenuti prema jednom jednostavnijem, ali sretnijem životu.

 

Pretvorite jutarnje navike u rituale

Buđenje, snooze 1, snooze 2, brzo ustajanje, odijevanje, eventualna priprema kave i nesvjesni put do posla… Tako nažalost izgledaju jutra velike većine ljudi.

 

Prema slow living principima , jako je važno na samom početku dana zastati i prije svega biti zahvalan na još jednom novom danu. Kako biste uopće mogli razmišljati na takav način, važno je prestati odgađati alarm i probuditi se dovoljno rano da možete svjesno uživati u početku dana, svojoj prvoj kavi, zdravom doručku, nekoliko stranica knjige koja će vas inspirirati, tuširanju uz opuštajuću glazbu. Zamislite koliko je to samo mirniji početak dana, od onog na kakav ste možda do sada navikli. Kada jednom shvatite kako se mir na početku dana prenosi i na njegov ostatak nećete moći više zamisliti povratak na staro. Zato neka vaše jutarnje navike postanu slow living rituali u kojima ćete doista uživati.

Prigrlite slow food principe

Hrana je jako važan dio našeg života i doista je krajnje vrijeme da joj tako i pristupimo. Imamo samo jedno tijelo i ono zaslužuje da ga pažljivo tretiramo, a najbolje što možete učiniti za njega jeste svjesno biranje namirnica koje mu služe. Kako biste istinski uživali u svojim obrocima, primijenite sljedeće:

·         Odvojite vrijeme za uživanje u obroku, lijepo postavite sve na omiljene tanjure i uživajte u svakom zalogaju

·         Mobitelu nije mjesto za vašim stolom tijekom obroka jer ometa prisutnost u trenutku

·         Pokušajte barem jednom u danu objedovati s obitelji

·         Prioritet dajte lokalnim, održivim, organskim i cjelovitim namirnicama

·         Pojednostavite blagdane i ostale posebne prigode

Polako, ali sigurno konzumerizam je preuzeo sve naše blagdane, rođendane i ostale prigode. Toliko se pozornosti pridaje zapravo nebitnim detaljima koji oduzimaju toliko energije, a njihova jedina svrha je fotogeničnost. Dječji rođendani su postali svojevrsno natjecanje, a blagdane smo ispunili s toliko toga da je prva riječ koju vežemo za njih postala “stres”. Pojednostavite sve što možete i ne dozvolite da zbog različitih trendova propuštate stvarnu bit posebnih dana.

 

Putujte sporije

Društvene mreže su nametnule određene trendove vezane za putovanja, pa tako svi na putovanjima imamo blagi pritisak da moramo obići sva mjesta koja nam “iskaču” na društvenim mrežama. Tako zapravo gubimo istinsku čaroliju putovanja, a to je upoznavanje lokalnih kultura, upoznavanje novih mjesta koja vole lokalci, a ne turisti i tome slično. Tijekom sljedećeg putovanja širom otvorite oči jednostavno se prepustite tom novom mjestu na koje ste došli.

Pažljivo provodite slobodno vrijeme

Tako je lako upasti u zamku i dragocjeno slobodno vrijeme provesti nepromišljeno skrolajući nesvjesno društvenim mrežama ili listajući TV programe. Zato se uvijek zapitajte dodaje li određena aktivnost vrijednost vašem životu. Tako je dobar izbor slobodo vrijeme provesti u šetnji, fizičkoj aktivnosti, čitanju knjige, razgovoru s dragim ljudima… Vidite, sve te aktivnosti će učiniti da se doista osjećamo bolje.

 

Živite u trenutku

Najvažniji princip slow livinga jeste povezivanje sa sadašnjim trenutkom. Jedino tako možete uživati u svemu što radite. Kažu da ljudi tijekom života najviše brinu zbog stvari koje se na kraju uopće ni ne dogode. Zato je važno shvatiti da mi imamo kontrolu jedino nad trenutkom u kojem se nalazimo jer kada to shvatite, počet ćete više cijeniti sve što imate. Sve to dovest će vas do sretnjeg i ispunjenijeg života, a zar nije upravo to ono čemu svi težimo?!

 

Autor: Anđela Sabranović - Slowliving

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...