Pravila u ishrani kojih se pridržava Maye Musk kako bi izgledala odlično i u 74. godini

 

ishrana_Maye-Musk_zdravlje_kondicija_gluten_voće_sir_integralni-hljeb

Maye Musk, osim što je majka najbogatijeg čovjeka na svijetu, najstarija je žena koja je krasila naslovnicu cijenjenog izdanja Sports Illustrateda, a sada su poznata i njena pravila ishrane kojih se pridržava godinama.

 

Maye je manekenka već 50 godina, a također je licencirana dijetetičarka i nutricionistica s dva magistarska stepena dijetetske i nutricionističke nauke. Napisala je knjigu o starenju promišljeno nazvanu "A Woman Makes a Plan", sa savjetima o ljepoti, uspjehu i životnim avanturama.

 

Kako bi održala odličnu liniju i u 74. godini, za to su velikim dijelom odgovorna i njena pravila ishrane, a koja možete pročitati u nastavku.

 

Jede da stekne energiju

Maye ne vjeruje u preskakanje obroka jer to dovodi do pada energije, a i veliki je zagovornik planiranja obroka.

 

"Jedite redovno, planirajte obroke i nemojte jesti nezdravu hranu", kaže ona i ističe kako je važno reći "ne" slabim tačkama: "Ako imam čokoladu u blizini, nema me, jednostavno upadam u komu jer je ne mogu prestati jesti. Uvijek imamo svoje slabe tačke i morate se pobrinuti da one nisu u vašoj blizini".

 

Za doručak jede hljeb, jaja, paradajz i gljive

“Volim hljeb, to mi je jedna od omiljenih namirnica. Nikad ne preskačem doručak jer inače ostanem gladna i poješću sve što mi se nađe na vidiku", tvrdi Maye i preporučuje manji obrok za večeru kako bi ujutro mogli pojesti doručak.

 

Maye jede svježi, domaći hljeb od cjelovitog zrna pšenice kombinirajući ga uz kajganu s paradajzom i gljivama.

 

Salata za ručak

Za njen ručak obično je salata punjena raznim povrćem. Ona bi mogla sadržati mrkvu, mladi luk, paradajz, luk i slanutak. Također, voli grah i grašak, za koje tvrdi da su joj omiljena hrana.

 

Za večeru jede nemasne proteine ​​i povrće

Kad izađe na večeru, obično naručuje odrezak ili ribu, a porciju uglavnom razdvaja na dijelove koje nosi kući i nastavlja ih jesti tokom sljedeća dva dana. Tako je jer su, kaže, porcije velike u američkim restoranima.

 

Ako kuha sama, voli pojesti juhu od graha s puno povrća uključujući cijelu glavicu brokule, mrkve, paradajza i ostalog svježeg povrća koje nađe u frižderu. Voli pojesti divlju rižu, dok za obilniju večeru voli pojesti više svježeg, integralnog hljeba s malo maslaca.

 

Obožava grickati svježe voće

 

Maye apsolutno obožava voće, a omiljene su joj jabuke, kruške i grožđe.

 

"Za mene je to poput slatkiša... jako ih volim", kaže ona i otkriva da ponekad voće kombinuje sa svježim sirom.

 

Preskače zaslađena pića

Maye uglavnom odbija zaslađena pića, a kaže: "Recimo da popijete čašu soka od narandže - to su tri naranže. Kad bih vam rekla da pojedete tri narandže, to bi vam predstavljalo problem, no ako popijete sok od njih, nećete to ni osjetiti".

 

Ne pada na trendove ishrane

Maye tvrdi da je najčešće griješimo u shvatanju pojma "bez glutena".

 

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu i često čuje kako se ljudi žale da su umorni nakon što pojedu pizzu pa krive gluten. No, Maye koja je kao nutricionistica radila s oboljelima od celijakije koji moraju izbjegavati gluten, smatra da ga drugi ne trebaju izbjegavati. Upravo zato potiče ljude da jedu hranjivu hranu u kojoj uživaju te da slijede svoj razum i znanost, a ne trendove u ishrani.

 

Graciozno starenje

Ključ njene filozofije o gracioznom starenju je jednostavan - samopouzdanje.

 

"Ako te neko tjera da se osjećaš loše zbog svojih godina, samo reci zbogom. Ne trebaš tu osobu u svom životu", zaključila je Maye.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...