Mrkva: Odlična za kožu i vid, a mi vam ovoga puta donosimo recept za eliksir od mrkve

 

mrkva_vitamin-D_sunce_koža_zdravlje_eliksir

Za neke je mrkva ultimativna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Generacije roditelja svojoj su djeci govorila da će im upravo ona pomoći kada je u pitanju bolji vid. No, je li to istina i koje su druge koristi ove popularne namirnice pročitaj u nastavku.

 

Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narančaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju. Danas se mrkva koristi diljem svijeta i veoma je popularna namirnica, vjerojatno zbog već spomenute visoke hranjive vrijednosti, jednostavnosti kada je u pitanju njezina obrada i priprema te mogućnosti višemjesečnog skladištenja, prenosi Carrot Museum.

 

Nutritivne vrijednosti i zdravstvene dobrobiti

Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži:

·         25 kalorija

·         5,8 grama ugljikohidrata

·         1,7 grama vlakana

·         0,9 proteina

·         kalcij i kalij, lutein, beta karoten

·         vitamine E i K, C i A.

Sigurni smo da su i tebi roditelji, kad si bila manja, govorili kako za dobar vid trebaš jesti mrkvu. Upravo je vitamin A, odnosno njegov nedostatak, glavni uzročnik sljepoće kod djece. Stoga, na neki način, oni su bili u pravu. Međutim, vid većine ljudi neće se promijeniti nakon konzumacije samo mrkve, osim ako imaju ozbiljan nedostatak spomenutog vitamina.

 

Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti staničnu degeneraciju makule, odnosno žutu pjegu. Stoga, njena konzumacija zaista je važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi s:

·         rakom prostate - antioksidativni učinci prehrambenih karotenoida - žuti, narančasti i crveni organski pigmenti prisutni u mrkvi i drugom povrću - mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primjera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. naveo je vezu između prehrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.

·         karcinoma kože - istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje beta-karotena te antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.

·         leukemijom - u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive tvari u ekstraktu soka od mrkve mogu ubiti stanice leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.

·         dijabetesom - autori pregleda studija u 2018. zaključili su da konzumiranje prehrane s visokom razinom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Nadalje, hrana bogata vlaknima također može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u upravljanju razinom šećera u krvi.

·         visokim krvnim tlakom - Američka udruga za srce (AHA) potiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrija te da jedu više hrane koja sadrži kalij, poput mrkve. Kalij pomaže opustiti krvne žile, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.

 

Osvježavajući eliksir od mrkve i đumbira

Limeta, mrkva i đumbir zajedno pomiješani stvaraju magični napitak koji ne samo da je osvježavajuć, već će i tvoje tijelo napuniti vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima. Osnažit će tvoj imunitet i okrijepiti te kada ti je to najviše potrebno!

mrkva_vitamin-D_sunce_koža_zdravlje_eliksir

Sastojci:

·         2 žlice nasjeckanog oguljenog đumbira

·         250 mL svježeg soka od mrkve

·         125 mL svježeg soka limete

·         80 mL vode

 

Priprema:

U mali lonac, na srednje jaku vatru, stavi đumbir i vodu. Pričekaj da zakipi i miješaj do ne zakipi.

Kada zakipi, makni s vatre i ostavi 10 minuta.

Dobivenu tekućinu procijedi u vrč i pričekaj da se ohladi.

U ohlađen sirup, dodaj sok od mrkve i limete koje si prethodno napravila uz pomoć sokovnika ili cjedilice za voće.

Dobro promiješaj i čuvaj u hladnjaku. Posluži s ledom.

Napomena: Ako voliš slađi napitak s đumbirom i vodom prokuhaj šećer (možeš neki zdraviji primjerice eritrol).

(miss7zdrava)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO