Granada, biser južne Španjolske neodoljivog šarma

 

andaluzija_Sierra-Nevada_granada_španjolska_Federico-García-Lorca-putovanja_journal

Federico García Lorca napisao je za Granadu: »Radno vrijeme je duže i ukusnije nego u bilo kojem drugom gradu u Španjolskoj."

 

Granada ima neodoljiv šarm, jednu od najfascinantnijih priča i kultura u cijeloj Španjolskoj. Grad spektakularnih planina Sierra Nevade, a ujedno i grad s najviše arapskih utjecaja u cijeloj Andaluziji. Koncentracija ljepote za kojom ćete izgubiti glavu: od velike tvrđave Alhambra i stare maurske četvrti Albaicín do izvanredne ulične umjetnosti.

 

Federico García Lorca napisao je za Granadu: »Radno vrijeme je duže i ukusnije nego u bilo kojem drugom gradu u Španjolskoj. Ima komplicirane sutone, neprestano novih svjetala koje se nikada ne završavaju«. To je grad koji se može otkriti isključivo pješice, topao, uzbudljiv, šarolik i muzikalan. No, što se sve može pogledati u Granadi.

Ljepota netaknuta kroz stoljeća

 

Glavna atrakcija je zasigurno Alhambra, neprikosnoveni simbol grada i jedna od najposjećenijih. Moćna struktura vidljiva je na većini ulica i trgova povijesnog centra Granade. Na Plaza Nueva, crvene i velike kule nadvijaju se nad zgradama. Uz Carrera del Darro, izlazi iz doline i gotovo izgleda da dodiruje nebo. To je utvrda u kojoj se nalazi vojna zona Alcazaba, brojne dvorane i dvorišta, stambene zgrade i hamam.

 

Arhitektura Alhambre utjelovljuje najbolje od arapske, kršćanske i židovske mudrosti, umjetnosti i tradicije. Tvrđava, nakon osvajanja muslimanske Andaluzije od strane kršćanskih kraljeva, služila je kao kraljevska rezidencija i zbog toga je njezina ljepota ostala netaknuta kroz stoljeća.

 

Hamam se sastojao od tri prostorije: jedna za svlačenje, također posvećena odmoru, soba za masažu i jedna za vlastitu kupaonicu. U gornjoj galeriji nalazili su se glazbenici i pjevači.

 

Alcazaba je jedan od dijelova Alhambre, tvrđave koja je služila za zaštitu kraljevske palače. Iz tornja se pruža pogled na grad koji je nevjerojatno lijep. Nadalje, Generalife koja je bila neka vrsta ljetne palače Alhambre, sa svojim prekrasnim vrtovima koji su bili hladno utočište za sultane tijekom vrućih andaluzijskih ljeta.

Obiluje restoranima i barovima

 

Uzani putevi krase osjetljive cvjetne gredice i vrlo elegantne lokvice. Šetnica koja povezuje sjevernu i južnu stranu hotela Generalife pruža prekrasan pogled na staru arapsku četvrt Albaicín.

 

Palača Nasrid, posljednje arapske dinastije koja je vladala Španjolskom, oaza je ljepote i simbola života. Voda je element koji će prije svega privući vašu pažnju. To je kompleks zgrada koje ne smijete propustiti u Alhambri. Albaicin je stara arapska četvrt s kućama većinom iz 16. stoljeća, ulicama i strukturom sličnom onoj u gradovima Magreba.

 

Obiluje restoranima i barovima. U Albaicinu se nalaze ostaci islamske termalne kupelji iz 11. stoljeća koja odaje počast bogatoj arapskoj povijesti Granade. Ove kupke, koje su muslimani izgradili kako bi očistili svoje tijelo, predstavljaju simbol vjerskih previranja iz prošlosti.

 

U podnožju Albaicina, Židovi i Muslimani, protjerani iz kršćanske Granade, počeli su kopati pećine. Cigani su im se pridružili i ovdje je rođen flamenco. U Sacromonteu možete sudjelovati u izložbama flamenca koje traju cijelu noć i posjetiti Muzej špilja Sacromonte gdje možete vidjeti unutrašnjost špilja i naučiti o fascinantnoj povijesti susjedstva.

 

U središtu stare Granade ne propustite posjetiti gotičko-renesansnu katedralu koja je izgrađena na temelju stare džamije. Radovi na ovoj impozantnoj gotičkoj, renesansnoj i baroknoj strukturi započeli su 1518. godine, a trajali su više od 180 godina i još nisu dovršeni, dovršena je samo jedna od dvije prvotno dizajnirane kule (djelomično).

 

Kraljevska kapela je jedan od najvažnijih kršćanskih spomenika u Granadi u kojem se nalazi kripta s ostacima kršćanskih vladara Španjolske.

 

Granada ima klimu koju karakteriziraju hladne zime i vrlo topla ljeta

 

Pogledi na Alhambru i Sierra Nevadu s Trga San Nicolás su među najvišim u Granadi. Na trgu ćete zasigurno pronaći flamenco skupinu koja će vam pružiti savršenu glazbu za prekrasnu panoramu. Alcaiceríu bi mogli nazvati komadom Maroka u srcu Granade. Alcaicería je Grand Bazaar u Granadi.

 

Sastavljen od niza ulica koje vrlo podsjećaju na tipičnu marokansku otvorenu tržnicu, a što je još jedan važan primjer bogate arapske povijesti grada.

Muzej likovnih umjetnosti nalazi se u srcu Alhambre i sadrži umjetnička djela važnih umjetnika kao što su Alonso Cano, Pedro Raxis, Pedro de Mena. Bivša židovska četvrt Granade, Realejo, pretvorena je u umjetničku galeriju na otvorenom od strane El Niño de las Pinturas. Izvanredni radovi slikara uličnih umjetnika oživljavaju fasade i zgrade diljem susjedstva. Tapas u Granadi stiže (bez pitanja) uz svako piće koje naručite.

 

Zatim tu su i tapasi koje možete pojesti u restoranima, a najpoznatiji su u restoranu Madraza de Granada.

Selo Capileira, povezano s Granadom javnim autobusima, najbolja je pristupna točka za nacionalni park Sierra Nevada. Odavde se nude brojne pješačke rute te jednostavan put do napuštenog sela La Cebadilla. Mulhacen je najviši vrh u Sierra Nevadi. Odmah ispod nalazi se mali hram ukopan u stijenu.

 

Granada ima klimu koju karakteriziraju hladne zime i vrlo topla i suha ljeta. Temperature u zimskim mjesecima padaju na samo 5 stupnjeva, a ljeta karakteriziraju visoke temperature do 35 do 40 stupnjeva. Najbolje vrijeme za posjetiti Granadu je u proljeće ili na jesen, kada je klima blaga.

(novilist)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO