3 suplementa koja trebamo uzimati za zdraviju kožu

 

KOLAGEN_KOŽA_LIFESTYLE_MAGAZIN_SJAJNA-KOŽA_SUPLEMENTI_ZANIMLJIVO_VITAMIN-C_VITAMIN-E_journal_ljepota

Tvoja rutina njege kože vjerovatno se sastoji od sredstava za čišćenje, seruma i hidratantnih krema – a možda vodiš brigu i o tome šta jedeš i piješ. Ali vrijeme je da potražiš pomoć i u suplementima.

 

Victoria Glass M.D., doktorica s fokusom na medicinska istraživanja, kaže da postoje tri suplementa koji mogu podržati blistaviju, sjajniju kožu. Bilo da ove suplemente pronađeš u hrani ili uzimaš dodatnu tabletu kako bi bila sigurna da uzimaš poželjnu količinu, ovo su dodaci koji su ti potrebni za sjajniju i zdraviju kožu.

 

Vitamin E

Vitamin E djeluje kao barijera koja zadržava vlagu u tvojoj koži dajući ti mlađi izgled – a ima i antioksidativna svojstva, kaže Glass. Neke uobičajene namirnice sa vitaminom E uključuju bademe, puter od kikirikija, spanać i crvenu papriku.

 

Kolagen

“Dodaci kolagena pomažu u elastičnosti vaše kože, kao i hidratiziraju i jačaju,” kaže Glass. Lako možeš pronaći kolagen u prahu bez okusa koji možeš dodati u smutije, vodu, pa čak i kafu. Namirnice bogate kolagenom uključuju ribu, piletinu, bjelanjke i citrusno voće.

 

Vitamin C

“On pomaže u sintetisanju kolagena, minimiziranju hiperpigmentacije i zacjeljivanju mrlja plus efekata izlaganja UV zračenju”, kaže Glass. Vjerovatno već znaš da su agrumi idealan izvor vitamina C, ali ćeš ovaj nutrijent pronaći i u paradajzu, paprici, pa čak i bijelom krompiru.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...