Neka se opet zaljubi u tebe... Vratite strast dugoj vezi!

 

Razgovarate samo o djeci i obavezama i preumorni ste za igrice pod plahtama? Evo kako ponovno rasplamsati strast - i zašto je to bitno

duga-veza_strast_ljubav

Marija i Valentin u braku su gotovo 10 godina. Na početku doslovno nisu mogli skinuti ruke jedno s drugog i koristili su svaku priliku nasamo za međusobno iskazivanje strasti. U međuvremenu, sve se promijenilo. Iako je njihov brak dobar i stabilan, više nema intime. Već tamo oko sedme godine igrice pod plahtama znatno su se prorijedile.

 

"Uvečer sam, nakon napornog radnog dana i obiteljskih obaveza, preumoran za seks i samo sanjam o tome kako ću se srušiti u krevet. Ipak, vjerujem kako naš brak funkcionira sasvim dobro, mislim da je ovo samo faza koju prolazimo", kazao je 44-godišnji Valentin koji se neugodno iznenadio kad je čuo odgovor svoje tri godine mlađe supruge.

 

"On je dobar suprug i dobar otac. No, postali smo više kao cimeri, a manje kao ljubavni par. Iskreno, nisam više sigurna ni želim li seks s njim", otvoreno je priznala Marija.

 

Ono što parovi često zaborave jest da seksualni aspekt veze ide ruku pod ruku s intimnošću i osjećajem povezanosti i bliskosti. Drugim riječima, ako želite popraviti vaš seksualni život, najprije trebate poraditi na emocionalnom dijelu - odnosno, na samoj povezanosti. Bračni savjetnici tvrde kako se svaki od partnera treba fokusirati na potrebe onog drugog, ali također i na to da iskaže koje su njegove ili njezine želje - i to treba učiniti na način pun ljubavi i poštovanja, umjesto kritike i očekivanja. Oba partnera trebaju komunicirati o svojim osjećajima na pozitivan način. John M. Gottman, autor uspješnice The Science of Trust naglašava:

 

"Ovo zahtjeva mentalnu transformaciju od fokusiranja na ono što s partnerom nije u redu do fokusiranja na to što partner može učiniti, što može funkcionirati. Zapravo kažemo: 'Ovo je ono što osjećam i što od tebe trebam."

duga-veza_strast_ljubav

A onda je tu još i kemija: na početku veze par je u sedmom nebu, ali svi znamo da to nije stanje koje može trajati zauvijek. Za taj uzbudljiv osjećaj u fazi zaljubljivanja 'kriv' je oksitocin, hormon zadužen za povezivanje koji na naš mozak djeluje baš poput droge. Zbog lučenja oksitocina u fazi zaljubljivanja fizički je dodir posebno moćan - u partnerima budi osjećaje slične euforiji.

 

No, ovo funkcionira i u drugom smjeru: da bi se ovaj osjećaj ponovno probudio, seksolozi savjetuju da u svoju vezu vratite fizički dodir. Ujedno, to je i prvi i najjednostavniji korak prema rasplamsavanju stare strasti:

 

Držite se za ruke

Od grljenja do poljubaca, fizički dodir partnera uzrokovat će lučenje oksitocina koji će u nama probuditi osjećaj ugode i sreće. Ovaj isti hormon luči se i prilikom orgazma. Osim toga, fizički dodir smanjuje razinu kortizola, hormona stresa. Zato, držite se za ruke što češće, produljite malo taj poljubac i svaki se dan zagrlite - barem jednom. Mazite se dok skupa gledate televiziju. Nastojte uključiti dodir i milovanje u svoju svakodnevicu.

 

Promijeni način

Ako seks uvijek iniciraš na isti način koji je tvom parteru predvidiv, promijeni rutinu. Možda djeluješ previše napadno ili pak s druge strane ne dovoljno i istinski zainteresirano. Ako se seks ne događa (dovoljno) često, probaj izbjeći da upadnete u zamku međusobnog osuđivanja i traženja krivca. Umjesto toga, na način pun ljubavi izrazi što bi željela i neka isto učini tvoj partner.

 

Slatko iščekivanje

Dokazano je da za naš mozak veću ugodu predstavlja ono na što smo morali određeno vrijeme čekati, a ne ono što smo dobili odmah i bez truda. Ključ je u izgradnji tenzije iščekivanja - predigra može započeti još prije no što ste ušli u spavaću sobu, dok ste još svatko na svom radnom mjestu. Pošalji mu erotičnu poruku ili mu na početku dana daj neki senzualni poticaj kako bi potaknula njegovu maštu. Tako će gradualno rasti uzbuđenje koje će do navečer, kad napokon budete sami, (doslovno) eksplodirati.

duga-veza_strast_ljubav

Ostanite zaigrani

Ozbiljnost i predvidivost ubojice su strasti. Zato, bitno je ostati zaigran i znatiželjan, željan otrkiravnja novih stvari u spavaćoj sobi. Budite otvoreni i eksperimentirajte s novim načinima kako možete jedno drugo zadovoljiti. Na seks gledaj kao na priliku da bolje upoznaš svog partnera.

 

Seks na listi prioriteta

Neka vrijeme za intimnost postane jedan od vaši zajedničkih prioriteta. Pronađite trenutke u danu rezervirane samo za senzualne igre pod plahtama - bez distrakcija kao što su mobiteli ili televizor. Neka ovo vrijeme bude posvećeno samo vođenju ljubavi - zaboravite na razgovore o obavezama i problemima. Pobrini se za romantičnu atmosferu uz dobru glazbu i čašu vina pa se zajednički prepustite uživanju u sadašnjem trenutku.

(zena)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...