Ne propustimo ovih 6 naslova

 

Čini se kao da nikada nije bilo teže odabrati što čitati jer su noviteti na policama privlačni, maštoviti, zabavni...

 

1. PONOĆNA KNJIŽNICA

Matt Haig, autor uspješnica “Kako zaustaviti vrijeme” i “Zapisi o nervoznom planetu”, donosi “Ponoćnu knjižnicu”, priču o 35-godišnjoj Nori, pametnoj i talentiranoj, ali depresivnoj i neostvarenoj djevojci koja si spletom nesretnih okolnosti odluči oduzeti život. Noru ta odluka odvodi u Ponoćnu knjižnicu, mjesto između života i smrti, gdje se odaziva izazovu da proživi neke druge verzije sebe, pronađe svoju savršenu životnu priču i zatim život nastavi u njoj. “Ponoćna knjižnica” neponovljiv je spoj priče i kontemplacije, manifest života koji je oduševio milijune čitatelja i suvereno zasjeo na vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga diljem svijeta.

 

2. PETA ŽENA

Henning Maknell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet.

 

”Peta žena” njegov je deveti naslov na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić, koji je idealan za sve zaljubljenike neobičnih kriminalističkih priča, protkanih hladnoćom sjevera. U svom šestom slučaju inspektor Kurt Wallander možda ima najteži zadatak u karijeri… Henning Maknell preminuo je u listopadu 2015. godine.

 

3. RUDNIK ČVARAKA 2

Nakon velikog uspjeha zbirke priča “Spremište Trešnjevka” autor Tomislav Šovagović domaćoj publici opet servira pravu književnu poslasticu “Rudnik čvaraka 2”. Desetljeće nakon “Rudnika čvaraka”, ovjenčanoga u Vinkovcima nagradom Josip i Ivan Kozarac za knjigu 2012. godine, Tomislav Šovagović napisao je nastavak slavonskih zgoda i nezgoda. Pred objektivom i perom Slavonije iz prošloga stoljeća stoje ljudi i događaji iz ravnice, njihove neobične navike, rutina teške svakodnevice isprepletena humorom i podbadanjem susjedstva.

 

4. ZAGONETKA RUŽE

”Zagonetka ruže” nezaboravna je ratna priča o špijunaži, hrabrosti i prijateljstvu potekla iz pera Kate Quinn, autorice “Lovkinje” i “Aliceine mreže”.

 

Ova napeta priča iz Drugog svjetskog rata govori o tri hrabre djevojke koje neumorno rade na dešifriranju neprijateljskih tajni i špijunu kojeg moraju razotkriti nakon završetka rata. “Zagonetka ruže” odličan je odabir za obožavatelje prvoklasne povijesne fikcije.

 

5. DOBA PODJELA

Diljem svijeta grade se novi zidovi. U posljednjih desetak godina podignute su tisuće kilometara zidova koji iznova oblikuju naš politički krajobraz i koji mnogo govore o međunarodnoj politici, ali i o sve dubljim podjelama i nestabilnostima unutar samih nacija. Kako bismo shvatili suvremene trendove i zbivanja u svijetu, trebamo shvatiti i ono što nas je dijelilo u prošlosti i ono što nas dijeli danas. Nakon bestselera New York Timesa “U okovima geografije” Tim Marshall, ugledni britanski geopolitički novinar i stručnjak za diplomatska pitanja, napisao je “Doba podjela”, novu knjigu u kojoj problematizira temu dubokih i kompleksnih društvenih podjela koje se manifestiraju podizanjem fizičkih barijera – zidova.

 

6. DOBRA DJEVOJKA, LOŠA DJEVOJKA

Nakon jezivog zločina otkrivena je djevojka koja se skriva u tajnoj sobi. Gladna, zapuštena i prljava, ne želi otkriti svoj identitet, dob ni odakle je došla. Šest godina poslije ona živi u sigurnoj kući s novim imenom Evie Cormac. U postupku njezine psihološke procjene angažiran je forenzički psiholog Cyrus Haven, koji mora utvrditi je li Evie sposobna za samostalan život. Ona posjeduje i jednu neobičnu moć – zna kada netko laže, a kada govori istinu...

(ordinacija)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO