Jutarnji trening za savršen početak dana

 

wall-sit_vježbanje_zdravlje_trening

Često se spominje da se ljudi dijele na jutarnji i večernji tip, mada precizna definicija šta pod tim podrzumijevamo nije jasna. Uglavnom se misli na to da li je neko raspoložen za određene aktivnosti ujutru ili naveče, kao što su trening, učenje, posao.

 

U današnjem ubrzanom stilu života uglavnom imamo manjak vremena za trening ili se bar vodimo tim izgovorom. Zato je najbolje raditi trening odmah ujutru prije nego što nas obaveze uhvate u ritam dana. Treningom oslobađamo hormon sreće i svježiji i poletniji krećemo u dan. Jutarnji trening će nas napuniti energijom, pokrenuti metabolizam i oraspoložiti. Ujutru imamo najveći nivo kortizola i šteta je da ne iskoritimo taj prirodni boost. Zato nemojte odlagati ujutru alarm nego ga navijte malo ranije i uradite svoj jutarnji trening bar pola sata.

 

Evo nekih savjeta koje vježbe vam mogu pomoći da poletniji krenete u dan.

 

Wall sit

Naslonite se na zid i savijte noge u koljenima pod pravim uglom kao da sjedite na stolici. Uraditi tri serije po 30 sekundi. Ova vježba je odlična za razbuđivanje i aktiviranje mišića kvadricepsa.

 

Izdražaj-sklek

Odličan set za aktivaciju ruku, leđa i corea uz nezamjenjivi plank.  Obratite pažnju na položaj ruku, koje treba da budu ispod ramena, i na položaj leđa, koja treba da budu ravna. Nakon 30 sekundi u planku pokušajte odmah izvesti 12 sklekova. Odradite tri serije.

 

Dead bug

Treći dio treninga radimo za mišiće stomaka. Vježba mrtva buba je idealna za aktivaciju mišica trupa. Lezite na leđa. U rukama držite tegove, ruke su ispružene iznad ramen, obje noge dignute gore i savijene u koljenu pod pravim uglom. Vježbu izvodite tako što pomjerate prema nazad lijevu ruku i naprijed desnu nogu ispružajući je. Ponoviti i sa drugom rukom i nogom nakon što završite sva ponavljanja s prvom.

 

Ako se još pitate zašto da ustanete ujutru i vježbate, evo još nekih razloga:

·         Veća količina energije tokom dana. Jutarnji trening je jedan od najboljih načina kako da održite energiju tokom čitavog dana.

·         Naučno je dokazano da vježbanje poboljšava raspoloženje. Tokom fizičke aktivnosti dolazi do povećanja hormona sreće endorfina, koji pozitivno utiče na smanjenje tjeskobe, stresa i anksioznosti.

·         Jutarnji trening bi mogao da vam pomogne da lakše zaspite naveče. Ujutru je  kortizol  na najvišem nivou i treba ga iskoristiti što pametnije. Tada je tijelo u najboljem stanju za fizičku aktivnost. Ne bi trebalo da vježbamo kasno uveče jer se tad količina kortizola snižava, a vježbanjem ga povećavamo pa vam se može desiti da naveče ne možete da zaspite ukoliko ste vježbali kasno. Uveče raste nivo melatonina, koji nas opušta za odmor i san. I zato bi trebalo da odlazimo na spavanje između 22 i 23 časa. Na nivo melatonina pozitivno utiče boravak na dnevnoj svjetlosti, tako da bi bilo idealno da odradimo svoj jutarnji trening na jutarnjem suncu ili da prošetamo ujutru upijajući jutarnje sunce.

(nezavisne)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...