Prednosti jutarnjeg tuširanja hladnom vodom

 

energija_zdravlje_buđenje_tuširanje_hladna-voda

Čak i ako ste ranoranilac po prirodi, vjerovatno postoje jutra kad teško podnosite alarm koji vas trgne iz najljepšeg sna. Prema riječima stručnjaka za spavanje, čak i ako ste odspavali samo par sati, postoji nekoliko prirodnih načina da se razbudite i napunite energijom.

 

Jedan od najboljih načina je, kaže stručnjak dr Majkl J. Breus, tuširanje hladnom vodom, jer ne samo da nas hladnoća razbudi već se kratko i intenzivno izlaganje niskim temperaturama povezuje i sa uravnoteženim upalnim odgovorom, zdravljem mišića i zglobova, ali i boljim raspoloženjem.

 

„Efekat hladnog tuša direktno se povezuje sa količinom vremena izlaganja hladnoći, pa što duže možete da podnesete, to bolje“, rekao je dr Breus za Mind Body Green, prenosi Večernji.hr.

 

Genetičar sa Harvarda dr Dejvid Sinkler dodaje da niske temperature aktiviraju i proizvodnju takozvane smeđe masti – tkiva koje sagorjeva kalorije, stvara toplotu i upravlja tjelesnom temperaturom.

 

Ako se nikada ranije niste tuširali hladnom vodom, dr Breus kaže da će prvi put to zaista biti šokantno za vas, ali kako dodaje on, “tijelo se vrlo brzo navikne”.

 

On je podijelio i par savjeta za one kojima je to ipak preveliki izazov.

 

Poprskajte lice hladnom vodom

Dr. Breus napominje da prskanje lica hladnom vodom ima slične efekte kao i hladan tuš.

 

Završite tuširanje mlazom hladne vode

Ako ste spremni da hladan tuš samo na kratko isprobate, istuširajte se kao i obično i završite mlazom hladne vode.

 

Na kratko isprobajte ledenu kupku

Ako vam to nije previše, možete na par sekundi da se uronite u hladnu vodu. To će pored ostalog ubrzati vašu cirkulaciju i pripremiti vas za novi dan.

(zene)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO