Netflix procjenjuje da više od 100 miliona domaćinstava ne plaća, a koristi platformu

 

FILM_KOMPANIJA_NETFLIX_LIFESTYLE_MAGAZIN_POPULARNO_SERIJA_STREAMING-PLATFORMA_JOURNAL

Događa se puno dijeljenja lozinki širom Netflixove korisničke baze – a gigant za streaming je nestrpljiv da u džep primi veliki dio novca od mase koja besplatno gleda.

 

Prijavljujući ogroman propust pretplatnika — sa neto gubitkom od 200.000 za prvi kvartal i projektovanim padom od 2 miliona u drugom kvartalu — Netflix je rekao da članovi koji dijele svoje akreditive za prijavu van kuće doprinose njegovom usporavanju rasta u 2022. godini. Kompanija je procijenila da se legitimne lozinke za Netflix dijele kršeći njena pravila sa više od 100 miliona domaćinstava širom svijeta koja ne plaćaju, uključujući preko 30 miliona samo u SAD-u i Kanadi.

 

“Dijeljenje naloga kao postotka našeg plaćenog članstva nije se mnogo promijenilo tokom godina, ali, zajedno sa usporenim tempom usvajanja širokopojasnog pristupa i povezane televizije, znači da je teže povećati članstvo na mnogim tržištima – problem koji je zamaglio naš rast u toku COVID-a”, naveo je Netflix u svom pismu dioničarima.

 

Netflix kaže da je fokusiran na “kako najbolje unovčiti dijeljenje”, nazvavši to “velikom prilikom jer ova domaćinstva već gledaju Netflix i uživaju u našoj usluzi”.

FILM_KOMPANIJA_NETFLIX_LIFESTYLE_MAGAZIN_POPULARNO_SERIJA_STREAMING-PLATFORMA_JOURNAL

Prošlog mjeseca Netflix je najavio pokretanje testova u tri zemlje Latinske Amerike (Čile, Kostarika i Peru) za rješavanje problema dijeljenja lozinki. Korisnici mogu da dodaju do dva Extra Member naloga za oko 2-3 USD/mjesečno svaki, povrh njihove redovne mjesečne naknade. Prema procjenama kompanije Cowen & Co. s Wall Streeta, ako Netflix pokrene program na globalnom nivou, mogao bi ostvariti 1,6 milijardi dolara globalnog prihoda godišnje.

 

“Dijeljenje je vjerovatno pomoglo našem rastu tako što je više ljudi koristilo i uživalo u Netflixu. I uvijek smo se trudili da dijeljenje unutar domaćinstva učinimo lakim, sa funkcijama kao što su profili i višestruki streamovi”, navodi Netflix u svom pismu dioničara u prvom kvartalu. „Iako je ovo bilo veoma popularno, stvorena je zabuna oko toga kada i kako Netflix može da se dijeli sa drugim domaćinstvima.”

 

Test u Latinskoj Americi ima za cilj da razjasni ono što Netflix smatra da je u redu u smislu dijeljenja pristupa nalogu. „Postoji širok spektar angažmana kada je u pitanju dijeljenje domaćinstava, od visokog do povremenog gledanja. Dakle, iako trenutno nećemo moći sve to monetizovati, vjerujemo da je to velika kratkoročna i srednjoročna prilika”, rekli su iz kompanije. “Dok radimo na monetizaciji dijeljenja, rast ARM-a [average revenue per membership], prihod i gledanost će postati važniji pokazatelji našeg uspjeha od rasta članstva.”

(ultra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO