Je li ovo najljepši uskrsni kolač? Napravite gnijezda za koja je teško reći jesu li ukusnija ili ljepše izgledaju

 

meringue-gnijezda_Uskrs_desert_recept_Zara-Home
Foto:  Zara Home Tekst: Diva.vecernji

Na stranici Zare Home pronašli smo recept koji ovog Uskrsa nikog neće ostaviti ravnodušnim

 

Ako još nemate ideje kakve biste slastice mogli pripremiti, donosimo odličnu ideju sa stranice Zare Home, gdje možete pronaći recepte za ukusna i pomalo drugačija slana i slatka jela. Ovog Uskrsa možete pripremiti meringue gnijezdo s kremom od kokosa, desert koji će se definitivno istaknuti na blagdanskom stolu.

 

Kod pripreme pripazite da tekstura ne bude gumena, pa slijedite iduće savjete. S bjelanjkom treba raditi na sobnoj temperaturi i paziti da nema ostatka žumanjaka. Nadalje, posuda u kojoj se tuče bjelanjak treba biti čista i bez ikakve masnoće, a šećer ne smije biti u kristalićima. Također, bitno je da se šećer ne dodaje na početku ili odjednom.

 

Sastojci za 10 gnijezda:

 

Za gnijezda

- 6 bjelanjaka (jaja veličine L)

- 320 g bijelog šećera

- 1 žlica kukuruznog škroba

 

 Za kremu od kokosa

- 250 ml slatkog vrhnja ili punomasnog mlijeka

- 6 žumanjaka

- 125 g šećera

- 3 žlice svježeg ribanog kokosa (može i suhi)

- 1 otopljeni list želatine

 

Za ukrašavanje

- mala čokoladna jaja

- jestivo cvijeće

- 6 žlica ribanog kokosa (može i suhi)

Priprema:

Bjelanjke tucite na srednjoj ili visokoj brzini dok se ne počnu pjeniti. Malo po malo stavljajte mješavinu šećera i kukuruznog škroba te nastavite tući smjesu na visokoj brzini dok ne postane bijela i čvrsta.

 

Kada stavite sav šećer, nastavite tući još 8 minuta dok se smjesa ne zasjaji. Zagrijte pećnicu na 100 ºC. Žlicom stavljajte odvojene porcije na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili masni papir. Žličicom ih oblikujte u obliku gnijezda

 

Pecite dva sata ili dok se meringue potpuno ne osuši. Ugasite pećnicu i ostavite je malo otvorenom dok su gnijezda još unutra

 

Priprema kreme:

Ugrijte mlijeko ili slatko vrhnje, no pripazite da ne zavrije. Skinite ga s vatre i dodajte 3 žlice ribanog kokosa. Tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte pola količine mlijeka i promiješajte.

 

U drugu posudu stavite mješavinu, dodajte ostatak mlijeka i kuhajte na srednjoj/visokoj vatri uz stalno miješanje dok se mješavina ne zgusne. Ne smije doći do vrenja smjese niti se ona smije kuhati na previsokoj temperaturi jer će žumanjci koagulirati. Skinite smjesu s vatre. Ako je i dalje tekuća, dodajte list želatine koji ste prethodno rastopili u vodi. Ostavite smjesu da se potpuno ohladi. Ispunite gnijezda, pospite ribanim kokosom i na vrh stavite čokoladna jaja.


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...