10 skrivenih evropskih bisera koje vrijedi posjetiti

 

Ukoliko još uvijek imaš strah i zadršku zbog pandemije kada su u pitanju putovanja, sigurno ćeš htjeti da izbjegneš gužvu i velike metropole na svom idućem odmoru. Zbog toga ti donosimo 10 skrivenih destinacija u Evropi koje će te oduševiti svojom ljepotom i pružiti ti mir i odmor koji priželjkuješ.

 

Bohinj, SlovenijaJezero Bohinj je u sjeni mnogo poznatijeg Bleda, a po ljepoti ne zaostaje mnogo. Ova destinacija je sinonim za prirodu, održivi razvoj i jedinstvena iskustva u srcu jednog od najljepših nacionalnih parkova u Evropi. Smješten u Nacionalnom parku Triglav u Julijskim Alpama, “Bohinj je destinacija koja se redovno nagrađuje za svoju posvećenost razvoju turizma koji poštuje i prirodu i ljude,” kaže sajt European Best Destinations.

 

Bohinj je takođe izabran kao jedna od najboljih održivih destinacija za planinarenje u Evropi, jedan od najljepših održivih pejzaža u Evropi i jedna od najsigurnijih destinacija za posjetu u Evropi u pogledu Covid-19.

 

Ilha das Flores, Azori, Portugal

EVROPSKE-DESTINACIJE_INSPIRATIVNO_LIFESTYLE_MAGAZIN_PUTOVANJA_SKRIVENE-DESTINACIJE_TURISTIČKE-DESTINACIJE_TURIZAM_JOURNAL_TRAVEL

Ostrvo Azori, jedna od dvije autonomne regije Portugala (zajedno s Madeirom), je arhipelag koji se sastoji od devet ostrva u sjevernom Atlantskom okeanu, oko 1.360 kilometara zapadno od kontinentalnog Portugala.

 

“Savršena destinacija za ponovno povezivanje s prirodom,” kaže EBD, “ako volite planinarenje, floru i faunu, posmatranje delfina i kitova, degustaciju lokalnih proizvoda.” Ovo je manje posjećena destinacija u Portugalu, a predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode.

 

Agüero, Huesca, Španija

Ovo selo – razglednica u španskoj provinciji Huesca, Aragon, okruženo je gigantskim stijenama visokim 200 metara i treći je najbolji skriveni dragulj u Evropi. Planine Los Mallosa cijene penjači, ali i fotografi i instagrameri koji traže jedinstvena mjesta na svijetu. Sredinom avgusta, Aguero slavi gradski festival uz uličnu zabavu, pozorište, muziku, dobru hranu i dobro vino.

 

Cefalu, Italija

Smješteno na sjevernoj obali Sicilije, oko 70 kilometara od Palerma, istorijsko selo Cefalu leži u sjeni monumentalne stijene koja se uzdiže do 270 metara u visinu koja je Feničanima već bila poznata kao “Herkulov rt” i gdje se nalazi Dijanin hram.

 

Savršena destinacija za putnike koji traže autentičnost. Otkrij srednjovjekovnu ribarsku luku, stari grad, katedralu i plažu, koja je svakako jedna od najljepših plaža na Siciliji.

 

Sistelo, Portugal

90 minuta vožnje automobilom od Porta, Sistelo je među najbolje skrivenim draguljima u Evropi. Ovo selo od 300 stanovnika, koje se smatra jednim od sedam čuda Portugala, naziva se i “mali portugalski Tibet”.

 

Kao i u dolini Douro, zelene terase Sistela oblikovane su ljudskom rukom, a visoravni se koriste za poljoprivredu. Ovo je savršena destinacija za šetače. “Brandas de Sistelo” je staza od 11 kilometara koja počinje u selu i prolazi kroz neke od najljepših prirodnih mjesta u regionu.

 

Sirmione, Italija

Grad tvrđava iz 13. vijeka sa uskim uličicama i banjskim vodama, Sirmione se nalazi na poluostrvu na jezeru Garda u regionu Lombardije, 90 minuta vožnje od Milana.

 

Izgrađen u strateške svrhe, Rocca Scaligera u Sirmioneu jedan je od najbolje očuvanih dvoraca u Italiji, s vlastitim rivom koja ga označava kao rijedak primjer utvrđenja za korištenje u luci.

 

Adishi, Gruzija

Adishi je autentično, malo planinsko selo u regiji Samegrelo i Gornji Swaneti, usred planina Velikog Kavkaza u Gruziji. Sa svojim 1.000 godina starim crkvama, srednjovjekovnim kamenim kućama, utvrđenim kulama i drevnim freskama, Adishi nudi autentičnost i prava skijaška iskustva u srcu prirode.

 

Adishi je savršeno mjesto za protivnike utabanih staza (nema ski liftova ili markiranih izlaza), samo priroda, onakva kakva jeste.

 

Crovie, Škotska

Crovie je malo selo u sjevernoj škotskoj regiji Aberdeenshire. Ima samo jedan put i 50 kuća okrenutih prema moru. Put je toliko uzak da stanovnici moraju parkirati automobile izvan sela.

 

Zašto su se svi okupili na ovom uskom pojasu kopna okrenutom prema moru?

 

Razlog je teško zamisliti: davno je jedan bogati zemljoposjednik Croviea odlučio otjerati sve stanovnike sa svog posjeda jer je volio vidjeti svoje ovce kako pasu na livadama. Stanovnici su bili primorani da se sklone na ovaj mali pojas kopna okrenut prema moru. Neki i dalje tamo žive, iako su određeni broj kuća sada kuće za odmor.

 

Sami, Kefalonija

Sami se nalazi na sjeveroistočnoj obali Kefalonije, samo 24 kilometra od Argostolija, a pećina Melisani jedan je od najboljih skrivenih dragulja ostrva Kefalonija.

 

Ova magična pećina sa svojim izvorom svjetlosti koja probija svod i otvara se prema divljoj šumi je nezaboravna. Obilazak je prilično kratak, 15-20 minuta, ali oduzima dah i svakako je jedno od najljepših mjesta u Grčkoj.

 

Brojni restorani prikazuju fotografije Nicolasa Cagea, koji je glumio u filmu “Mandolina kapetana Corellija”, koji ima niz scena snimljenih oko Samija, a mnogi lokalni stanovnici su se pojavili kao statisti u filmu.

 

L’ile Louet, Carantec, Morlaix, Bretanja, Francuska

Malo, magično ostrvo smješteno u Caranteku, u zaljevu Morlaix u Bretanji.

 

Ima svjetionik koji datira iz 1857. godine i gdje je moguće prenoćiti. Mjesto je često popunjeno pa se savjetuje rezervisanje unaprijed.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...