Mislite li sretne misli?

 

alma-taletović_kniževnost_knjiga_sretna-žena_kultura_roman

“Ono što mislite, to postajete. Ono što osjećate, to privlačite. Ono što zamislite, to kreirate.”


Postoji onaj jedan dan u životu, jedan trenutak kada sebi kažete: “Sad je dosta! Dosta je boli, suza, brige, straha, tuge. Hoću da živim!” To je trenutak kada se odlučite da živite odlučnije, sretnije, bolje, jer zaslužujete bolje. To je trenutak kada se odlučite za sreću i pitate – odakle krenuti?  Od sebe.  Sreća je tu, u vama. Dosta je spavala, probudite je, probudite tu sretnu ženu u sebi koja će uzeti život u svoje ruke, svoje misli, emocije i uvjerenja, i sve promijeniti, iz temelja. Takva žena reći će: Mogu ja to, mogu biti sretna!  Svaki dan tražit ću razloge za sreću, a ne za tugu.


Možete biti sretne i sebi to dugujete, samo što to trenutno ne vidite zbog  istih “negativnih” misli koje mislite, pa one kontrolišu vas, umjesto vi njih.  Zbog stalne aktivnosti vašeg uma, i  stalnog  “umovanja”,  koji u svemu vidi tragediju i dramu, ne čujete glas duše koji vam  govori: “Vrati se Njemu – On te voli! Ne sumnjaj, sve će biti uredu, ne očajavaj, ne tuguj, ti ćeš pobijediti!”  Bog želi unaprijediti vaš život, ali prvo vi trebate unaprijediti  sebe i svoje postupke. Šta činite da vam život bude bolji? Šta činite da  mislite bolje, osjećate se bolje i radite bolje? Učinite svoj dio, napravi prvi korak, drugi, mijenjajte se i ne brinite  vidjet ćete kako se sve mijenja.


Vaše umovanje i vaše sumnje ne daju vam da zasija vaša duša, ali kad duša zasija, nijedna tama vas ne može pobijediti.  Kad dušu nahranite vjerom, nema te prepreke koju ne možete preći! Kad dušu nahranite nadom, nema te boli i tuge koju ne možete izliječiti. Bog stalno gleda u naša srca. Naš zadatak je usmjeriti um i predati ga srcu. Šta to znači? Znači da kažete: Vjerujem i kada ne vidim. Vjerujem da će iz ovoga izaći samo dobro. Vjerujem da ću pobijediti ovu bolest, ovo iskušenje, ovu bol, ovu situaciju. Vjerujem.  Možete li reći da vjerujete i ušutkati um kada sumnja? Možete li biti u sadašnjem momentu i  osjećati  zahvalnost bez obzira na to što se dešava oko vas? Možete li živjeti tako da vas prošlost ne čini tužnima i ne plaši budućnost? Možete li pogledati strahove u oči? Ako sve ovo možete, možete  biti i sretne. Bog vas nije stvorio da biste životarile. Probudite se i živite!


 “Mi nismo produkt naših okolnosti, mi smo produkt naših odluka.” (S. Kovej)


Sreća je uvijek stvar izbora i odluke. Sretna žena je ona koja, bez obzira na to šta se dešavalo, vjeruje i zna da nije prepuštena sebi i da ima Stvoritelja koji joj pomaže. Za takvu ženu prepreke su nešto prolazno. Ništa je ne može pokolebati dok korača prema cilju. Sretna žena od male napravi veliku sreću. Namjerno. 

 

Piše: Alma Taletović

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...