Kako promijeniti život?

 

afirmacije_lijepe-misli_motivacija_pozitivan-stav_život_književnost_kultura_alma-taletović_smiraj-duše_sretna-žena_lirik

Svaka promjena počinje prvo u vama i sa vama. Kad se vi promijeite – sve se mijenja. Ne možete očekivati promjenu u vašim životima, a ne raditi ništa na vlastitoj promjeni.

Kako početi promjenu? Prvo osvijestite šta sebi govorite svaki dan, šta mislite svaki dan, šta osjećate i radite. Želite li promjenu? Počnite od sebe. Promjena počinje u vama.  Kad se vi oblikujete i počnete mijenjati vidjet ćete da se i vaš život počinje mijenjati. Prvi korak je osvještavanje šta sebi svakodnevno govorite i namjerno mijenjanje riječi koje izgovarate.

 

Kada negativno govorite o sebi, drugima, životu - život potvrđuje to što govorite i mislite.  Ukoliko vam se ne sviđa vaš život – vi ga možete mijenjati. 

Sve ono što govorite za sebe postaje dio vas i vaših života. Od presudne je važnosti pratiti šta sebi svakodnevno govorimo jer ono što sebi govorimo oblikuje našu podsvijest. Podsvijest onda upravlja nama i mi se ponašamo samo onako kako govorimo ili kakva imamo uvjerenja. Mi dobijamo u životu ono što govorimo i potvrđujemo.

Ukoliko ste “zaglavljeni” na nekom mjestu, ukoliko niste zadovoljni okolnostima, životom, sobom, provjerite koju priču sebi pričate.

Kada neko kaže: “Ja sam baksuz, ja to ne mogu,  nisam ja za to, ja sam smotana/smotan, ja sam lijena/lijen, ja sam nesretna/nesretan,  zaljubljujem se  samo u pogrešne osobe, ja sam nesretna/nesretan u ljubavi...” i tako u nedogled, postaje jasno da je to njegova ili njena “istina” i da tako živi.  Velika je paleta tih negativnosti koje ljudi pričaju:

“Ja se nalazim na dnu, mene niko ne voli, nemam dovoljno novaca, život je težak, ja sam umorna, ja više ne mogu, ona me stalno iritira, nisam dovoljno lijepa, debela sam, glupa sam...”

Svaka od navedenih riječi u vama budi tjeskobu, nemir i lošu emociju.

Ukoliko  govorite kako ste glupi i nesretni, vi proizvodite stanja u tijelu koja odgovaraju tim riječima –  proizvodite negativne emocije. Kako podsvijest prihvata sve što kažete i kako ono što stalno potvrđujete riječima postaje uvjerenje, onda se ne čudite ako vidite u svom životu potvrdu onoga što ste govorili ili osjećali. Zakoni univerzuma koje je Bog  stvorio uvijek potvrđuju naše promatranje, fokuse ili uvjerenja a njih možete otkriti prema riječima koje izgovarate.

Šta sebi govorite? Tako se i ponašate, takvi postajete.

 

Koju priču sebi pričate? Da li je ta priča pozitivna ili je negativna? Da li preuzimate odgovornost za ono što radite ili vam je uvijek neko drugi kriv? Otkrijte koju priču sebi pričate i bit će vam jasno zašto vam je život takav kakav jeste.

Izmislite svoju životnu priču i po njoj živite. Umjesto da se stalno žalite, jadikujete, bolujete, tugujete i pričate o tome – pričajte o drugim stvarima. Pričajte kako ćete prevazići svako stanje, kako vas čeka nešto bolje, kako vi možete napraviti promjenu u svom životu. Umjesto što pričate o drugima pričajte o tome šta ćete vi uraditi, šta vas raduje, kakve prekrasne i ambiciozne stvari planirate u svom životu. Postanite svoj najglasniji i najodaniji navijač u utakmici zvanoj život.

 

Preporučujem da uvedete praksu promjene neafirmativnih priča u afirmativne. Pokušajte. Ne možete ništa izgubiti i vidjet ćete kako ćete se mijenjati.

Nemam novaca – zamijenite sa: nemam dovoljno novaca, ali stiže vjerujem da ću naći način zarade, bit će – Bog će dati u obilju.

Nisam raspoložena – ali ću izaći iz ovoga.

Danas je novi dan, meni se ne živi –  zamijenite sa: Danas je odličan dan da ostvarim ono što želim.

Ona/on  me uvrijedila (uvrijedio) zamijenite sa:  Kako se ona/on  ponaša ili  govori  nema nikakve veze sa mnom, to govori o njoj/njemu.

Teško mi je, zamijenite sa: Možda jeste teško, ali jedva čekam da vidim šta će poslije ovoga doći jer  Bog kaže – “poslije teškoće dolazi olakšanje”.

Strah me, zamijenite sa:  Ne postoji strah za one koji se samo Boga boje, strah je samo misao o nečemu.

“Prirodno stanje uma su misli. Pokušati ‘rezati’ misao uma nije u skladu sa prirodnim. Dakle, cilj nije rezati misli. Cilj je izrezati identifikaciju sa njima.”  (Wu Hsin)

Poruka vama: Priča koju sebi pričate može vas ohrabriti ili paralizovati. Provjerite koju priču sebi pričate.

Afirmacije: Trenutno je situacija takva, ali znam, bit će bolje, uspjet ću. Zahvalna sam i sretna na svemu što se dešava. Pričam pozitivne priče u svom životu i izbjegavam negativnosti. Ja ću i uspjeti u onome što radim. Na kraju, bit će sve uredu. Bog je moj pomagač. Izabirem samo dobro u riječima i djelima. Izabirem stalni napredak i uspjeh. Sve što me sputava, odbacujem.

Ovo što mi se desilo samo je prolazna faza, ja ću proći kroz nju i uspjet ću...

 

Piše: Alma  Taletović

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...