Evo kakvi simptomi se ispoljavaju ako vam nedostaje vitamin B9

 

zdravlje_vitamini_vitamin-b9_ umor_nedostatak-energije_bolan_crven-jezik_čirevi-u-ustima_slabost-mišića_vid_psihološki-problemi_depresija_konfuzija_journal

Nova studija je otkrila da nizak nivo vitamina B9 - inače poznatog kao folna kiselina - povećava rizik od demencije u starosti.

 

Da bi na vrijeme mogli da reagujete i spriječite nastajanje problema, najbolje je uvrstiti u ishranu hranu koja je bogata vitaminom B9.

 

Vitamin B9, koji je takođe poznat kao folna kiselina, folat i folacin, jedan je od vitamina B koji pomaže u stvaranju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

 

Folat najčešće konzumiraju trudnice zbog svog zdravlja, međutim, nedavna istraživanja su pokazala da su oni koji imaju niže nivoe B9 u većem riziku od razvoja demencije kasnije u životu.

 

Studija, objavljena u časopisu "Evidence Based Mental Health", prikupila je podatke od 27.000 Izraelaca starosti od 60 do 75 godina koji nisu imali dijagnozu demencije, a prenosi Miror.

 

Utvrđeno je da su oni sa nedostatkom folata imali 1,68 puta veći rizik od razvoja demencije, a 2,98 puta veći rizik od smrti.

 

Nizak nivo B9 uzrokuje smanjenje vašeg hipokampusa i dovodi do gubitka pamćenja.

 

Dr Joanis Liakas je objasnio važnost B9: "Iako djeluje na sličan način kao i drugi vitamini B u održavanju zdrave jetre, kože, kose i očiju, vitamin B9 je posebno važan za omogućavanje moždanih funkcija."

 

Vitamin B9 može direktno da utiče na mentalno i emocionalno zdravlje.

 

Dr Liakas je dodao: "Nedostatak vitamina B9 može dovesti do smanjenja hipokampusa (važan dio vašeg mozga između dvije hemisfere)", a ovo skupljanje je ono što dovodi do demencije i gubitka pamćenja.

 

Koji su simptomi nedostatka vitamina B9?

 

Promjena nivoa energije obično može ukazivati na to da vam nedostaju vitamini. To znači da nedostatak vitamina B9 može biti teško identifikovati jer izgleda prilično slično drugim nedostacima.

 

Evo simptoma na koje treba obratiti pažnju:

-ekstremni umor

-nedostatak energije

-bolan i crven jezik

-čirevi u ustima

-slabost mišića

-poremećen vid

-psihološki problemi, koji mogu uključivati depresiju i konfuziju

 

Koje namirnice su bogate vitaminom B9?

 

Možete liječiti nedostatak vitamina B9 tako što ćete u svoju ishranu uključiti hranu bogatu folatom.

 

Namirnice sa visokim sadržajem folne kiseline uključuju:

-Tamnozeleno lisnato povrće (repa, spanać, zelena salata, špargle, prokulice, brokoli)

-Mahunarke kao što su pasulj, grašak i sočivo

-Kikiriki

-Jaja

-Avokado

-Suncokret

-Sveže voće, voćni sokovi

-Integralne žitarice

-Plodovi mora i školjke

(nezavisne.com)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO