Četrdesete, pedesete i šezdesete: Ovaj kozmetički proizvod treba da koristi svaka žena

 

Sigurno nije nikakva novost da vam se lice mijenja kako starite. Ponekad je to dobra stvar (zbogom akne!), ali u većini slučajeva baš i nije. Kako starite tako se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, obnavljanje ćelija se usporava, a dolazi i do smanjenja hidratacije kože. Ultra ljubičaste zrake i slobodni radikali takođe uzimaju danak na koži kako starite.

 

Do trenutka kada uđete u četrdesete, ovi faktori mogu biti odgovorni za sve te sitne bore i pomalo tamniji izgled same kože. Pored toga, možda ćete primijetiti i diskoloraciju na određenim dijelovima lica. Koža dobija “zamrljan” izgled usljed prevelike proizvodnje smeđeg melanina, a postaje crvena usljed oštećenja krvnih sudova.

 

Srećom, na veoma jednostavne načine možete prilagoditi njegu kože lica kako biste se na najbolji način suočili sa ovim tragovima starenja. Najvažniji korak (bez obzira na godine) jeste da svakodnevno koristite kremu sa zaštitnim faktorom, jer je ovo i jedan od najboljih anti-age proizvoda. Šta je još potrebno uraditi da bi koža izgledala mladolikije? Dermatolozi savjetuju korištenje proizvoda za njegu lica koji sadrže i sljedeće sastojke (pored kreme sa zaštitnim faktorom).

 

Ako ste u četrdesetima…

ljepota_journal_žene_njega-kože_kozmetika_kozmetički-proizvodi_antioksindansi

Vaša koža je izgubila svoj prirodni sjaj? To je sasvim uobičajena pojava. U četrdesetima ten postaje neujednačen, a bore sve izraženije. Popravka: antioksidanti. Oni se bore protiv štete koju su vašoj koži nanijeli slobodni radikali te polako popravljaju oštećene ćelije, a što koži pomaže da bude svjetlija i da se zaglade bore.

 

Vitamin C jedan je od najboljih antioksidanata, ali možete koristiti i proizvode za njegu lica koji sadrže zeleni čaj, vitamin E, resveratrol, polifenole i kofein.

 

Ako ste u pedesetima…

Piling je oduvijek bio važan, ali sada je pravo vrijeme da pojačate njegovo korištenje. U pedesetima bi najbolje bilo koristiti piling svakodnevno, ali budite prilično oprezni: koristite veoma blage pilinge kako ne bi došlo do iritacije kože.

 

Kako biste poboljšali obnavljanje ćelija kože te ubrzali proizvodnju kolagena, ključni sastojak koji bi trebalo da koristite u pedesetima je glikolna kiselina. Počnite da je koristite sada (ako ste je počeli koristiti u četrdesetima, onda još i bolje) i nastavite da je koristite u narednim decenijama.

 

Ako ste u šezdesetima ili starije…

Ovo je, veoma često, životno razdoblje kada se čini da se bore pojavljuju preko noći. Do sada je gubitak kolagena i elastina mnogo očigledniji, a koža može biti suvlja, jer se proizvodnja prirodnih masti i ulja usporava.

 

U šezdesetima, koža postaje krhkija i delikatnija pa je potrebno korisiti proizvode koji koži vraćaju hidrataciju. Možete nastaviti sa korištenjem ostalih proizvoda, uključujući antioksidante i pilinge, ali mnogo rjeđe (oni imaju tendenciju da isuše kožu). Primjera radi, možda će biti potrebno da pređete na još blažu verziju pilinga.

 

Autor: minimagazin.info

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...