Top 6 namirnica koje usporavaju starenje

 

ISTRAŽIVANJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_NAMIRNICE_ORAŠASTI-PLODOVI_POVRĆE_SAVJETI_STARENJE_UKUSNO_VITALNOST_VOĆE_POVRĆE_ZDRAVA-ISHRANA_ZDRAVLJE

Pored brojnih životnih praksi, koje podržavaju dugovječnost (provođenje vremena na suncu, podržavanje mentalnog zdravlja i prihvatanje društvene povezanosti), uključivanje hrane bogate hranjivim tvarima u ishranu, ostaje efikasna metoda za održavanje zdravog životnog vijeka.

 

Donosimo izbor namirnica stručnjaka za dugovječnost i genetičara sa Harvarda dr Davida Sinclaira, koje mogu usporiti starenje organizma.

 

Avokado

Što se tiče mjesta broj jedan, to je avokado za dr Sinclair-a: „Kad bih mogao da jedem samo jednu hranu, to bi vjerovatno bio avokado,“ kaže on. On nije jedini: stručnjaci vole ovo voće, zbog zdravog sadržaja mononezasićenih masti i vlakana, koji nam pomažu da ostanemo siti.

 

Osim toga, avokado je pun drugih nutrijenata kao što su minerali, proteini, rastvorljiva vlakna, fitosteroli, polifenoli, karotenoidi, omega 3 i vitamini B-kompleksa, C, E i K. Ove blagodati rade zajedno za podršku mozgu, oku i zdravlju srca (i više!) balansiranjem nivoa holesterola i šećera u krvi.

 

Maslinovo ulje

Sinclairov drugi izbor je još jedan izvor zdravih masti: visokokvalitetno maslinovo ulje. „Vrlo svježe, veoma ukusno, sa možda malo hljeba ili hljeba bez glutena“, objašnjava on. Što se tiče zdravstvenih prednosti, maslinovo ulje, sadrži velike količine antioksidanata, fitosterola i vitamina i pokazalo se da podržava zdravlje kože i mozga, kao i optimizuje nivo holesterola i krvni pritisak . Štaviše, nedavna studija je otkrila korelaciju između unosa maslinovog ulja i produžene dugovječnosti.

 

Prokelj

Prelazeći na svoj odabir povrća, Sinclair je takođe obožavalac prokelja ili prokulica – konkretno, „pečenog prokelja, prženog u tiganju, malo bijelog luka i soli i bibera“. Ovo povrće je odličan izvor vitamina A, C, K i folata (između ostalih); minerali, uključujući kalijum; i vlakna za održavanje osjećaja sitosti. Osim toga, prokulice mogu čak i podržati zdravlje stanica i imuniteta zahvaljujući antioksidantima kao što su kempferol i kvercetin.

ISTRAŽIVANJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_NAMIRNICE_ORAŠASTI-PLODOVI_POVRĆE_SAVJETI_STARENJE_UKUSNO_VITALNOST_VOĆE_POVRĆE_ZDRAVA-ISHRANA_ZDRAVLJE
Dinja

Pomalo smo iznenađeni ovim voćem na listi, ali prema Sinclairu: “Kao voće, to je najhranljivije što možete dobiti.” Njegova narandžasta boja dolazi od karotenoida beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A pruža niz prednosti, uključujući imunitet, oči, kožu i reproduktivno zdravlje.

 

Borovnice

Možda manje iznenađujuće od dinje, borovnice su jedna od Sinclairovih omiljenih voćnih grickalica. Njihovi antioksidanti, podstiču zdravo starenje kože i proizvodnju kolagena, čemu pomaže i njihov sadržaj vitamina C. Takođe su dobar izvor vlakana, koja pomažu u održavanju zdravog nivoa šećera i holesterola u krvi.

 

Na kraju, borovnice su prepune antocijanina (to im daje njihov plavo-ljubičasti pigment), koji igraju važnu ulogu u mozgu i cjelokupnom zdravlju, a istraživanja su čak pronašla vezu između antocijana i zdravog starenja.

 

Orašasti plodovi

Sinclair zaokružuje svoju listu orašastim plodovima, posebno indijskim oraščićem (njegov omiljeni) i brazilskim oraščićem. On je obožavalac ova dva zbog njihovog sadržaja proteina (indijski orah ima 5,1 gram po unci, dok brazilski orasi sadrže 4 grama po unci). Pored proteina, indijski oraščići sadrže bakar i magnezijum, dok su brazilski orasi vrhunski izvor selena (ali drži se jednog do tri  dnevno da izbjegneš previše minerala).

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...