Ovaj čaj je najbolji izbor ako želite usporiti starenje i očuvati mladolikost

 

antioksidansi_b-vitamin_vitamin-e_čaj_ljekovito-bilje_zeleni-čaj_vitamini_minerali_zdravlje_starenje_mladolikost

Puno je razloga zašto je pametno piti čaj, a jedan od njih je i očuvanje mladolikosti.

 

Osim što će vas zagrijati, umiriti ali i oduševiti okusom, čaj sa sobom nosi i impresivnu listu dobrobiti za zdravlje. Može ojačati zdravlje mozga, sniziti kolesterol i smanjiti rizik od razvoja raka. Ispijanje šalice čaja pune antioksidanata može i zaustaviti vrijeme, barem kada se radi o ljepoti kože. Naravno, nema svaki čaj jednake dobrobiti pa je pametno i znati koji čaj piti za ljepotu. Pa što stručnjaci misle, koji je to čaj najbolji za mladolikost? Prema velikom broju znanstvenika, u pitanju je zeleni čaj.

 

Kada govorimo o zaustavljanju starenja, zeleni čaj je jedan savršen pripravak jer sadrži antioksidante koji se nazivaju  EGCG, a jako su učinkoviti kod obnavljanja stanica kože, navodi Michael Garrico, nutricionist i osobi trener.

 

Dodaje kako je zeleni čaj pun vitamina B i E, a oni su iznimno važni za zdravlje kože. Vitamin B2 održava mladolik izgled kože i čini ju zategnutom, a vitamin E potiče rast novih stanica i tako kožu čini mekšom i sjajnijom. Nutricionistica dr. Trista Best, također navodi kako je zeleni čaj najbolji izbor za zadržavanje mladolikog izgleda.

 

"Zeleni čaj je prepun antioksidanta, koji su poznati po svom utjecaju na zdravlje – od prevencije bolesti, smanjenja upalnih procesa, pa čak i prevenciji razvoja raka. Samo ove činjenice ga čine odličnim napitkom za cjelokupno zdravlje i dugovječnost", dodaje. Antioksidanti iz zelenog čaja djeluju tako da preveniraju i smanjuju stanično oštećenje od toksina i slobodnih radikala, koji mogu utjecati na sporiji rad metabolizma. Primarno ih unosimo kroz biljne komponente, fitonutrijente i aminokiseline uz hrane koju jedemo, ali i iz čajeva poput spomenutog zelenog.

 

Nutricionistica Juliana Tamayo, smatra kako je zeleni čaj najbolja opcija ako vam je želja zaustaviti sat kod starenja. Navodi kako on djeluje kao stimulans i sadrži supstance koje štite neurone te tako sprečavaju kognitivno propadanje što je i poželjno kod sprečavanja degenerativnih bolesti koje dolaze sa starenjem.

 

Ipak, Garrico upozorava da radi količine kofeina koji sadrži, ispijanje ovog čaja kroz dugi period i u velikim dozama može biti i opasno. "Može uzrokovati glavobolje, nervozu, probleme sa snom, povraćanje, šum u ušima i zbunjenost. Kako sadrži i kemikalije koje, kada se koriste u velikim količinama, mogu biti povezane s oštećenjem jetre", dodaje.

Drugim riječima, ne trebate pretjerivati kako biste iskoristili dobrobiti zelenog čaja i anti- aging svojstva.

 

Kako pravilno pripremiti čaj?

Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta. Tijekom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija. Zeleni čaj napravljen od sušenih listova također sadrži više katehina. Bezkofeinski, instant ili gotov čaj u bočici ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju jednako ovih komponenata kao i svježe skuhani čaj.    ordinacija.vecernji.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO