Glasajte: Koju kafu vi najradije pijete?

 

kafa_bosanska_esppresso_instant_cappuccino

Kafa je za mnoge napitak bez kojeg ne mogu započeti dan, a kako dolazi u mnogo verzija, ljudi zasebno preferiraju različite - počevši od tradicionalne bosanske do verzija espressa s mlijekom ili bez - opcija je mnogo.

 

Priprema omiljenog napitka, u zavisnosti od vrste, zahtijeva različite metode, a espresso se često smatra najboljim upravo zbog načina pripreme koji omogućava da najbolji sastojci kafe ostanu u vašoj šoljici.

 

Međutim, mnogi za jutarnje razbuđivanje ipak biraju tradicionalnu bosansku kafu pripremljenu u džezvi, uz dosta kajmaka.

Kafa nije slučajno napitak koji biramo kako bismo dobili dodatnu energiju. Naučno je dokazano da kofein, njen glavni sastojak, stimuliše centralni nervni sistem i bori se protiv umora.

 

Kafa može biti i ključ vaše fit figure, ali crna verzija - bez dodanih šećera i mlijeka, prema nekim istraživanjima, može promijeniti skladištenje masti i podržati zdravlje crijeva, a oboje može biti korisno za kontrolu tjelesne težine.

 

Zdravstvenim benefitima tu nije kraj, a neka istraživanja sugeriraju da bi redovno konzumiranje kafe moglo biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 na duži period.

 

Vrsta kafe može odrediti i tip vaše ličnosti, a stručnjaci za ljudsko ponašanje smatraju da izbor kafe mnogo govori o karakteru te tako one koji piju espresso smatraju avanturističkim tipovima, dok one koji piju bijelu kafu najčešće smatraju sofisticiranijim od drugih.

 

Iako u zavisnosti od vrste, kafa može organizmu donijeti brojne prednosti, mnogi se ipak vode samo vlastitiim ukusom, zbog toga vas u nastavku pitamo za mišljenje.

 

Neke od najpopularnijih vrsta kafe izdvajamo u nastavku.

 

Espresso

 

Espresso, također poznat kao kratka crna kafa, predstavlja šoljicu visokokoncentrovane kafe koja se pravi uz pomoć pare. U odnosu na druge metode pripreme, ova donosi najveću koncentraciju kafe.

 

Macchiato

 

Caffe macchiato se ponekad naziva i espresso macchiato, a predstavlja espresso napitak od kafe s malom količinom mlijeka, obično pjenastog.

 

Cappuccino

 

Cappuccino se pravi od espresso kafe i mlijeka. Iako postoji nekoliko načina pripreme, jedna od najpopularnijih jeste korištenje sastojaka u omjeru: 1/3 espresso kafe, 1/3 vrućeg mlijeka i 1/3 mliječne pjene.

 

Bosanska kafa

 

Bosanska kafa predstavlja tradicionalnu verziju pripremanja kafe koja podrazumijeva prokuhavanje vode, dodavanje kafe u mjeri adekvatnoj za veličinu džezve, dodatno vrenje te zalijevanje ranije odvojenim fildžanom proključale vode kako bismo dobili "kajmak" na vrhu.

 

Instant kafa

 

Instant kafa, koja se najčešće naziva Nes kafa po popularnom proizvodu Nestle kompanije, je napitak dobijen od kuhanih zrna kafe koja su najčešće samljevena, a priprema se dodavanjem tople vode. Dolazi u više različitih verzija u kombinacijama sa šećerom, mlijekom u prahu, čokoladom itd.     klix.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO