Ukrasite jelku kao profesionalac

 

Tvoje praznično drvce je središnji dio tvog doma, a prilika da ga ukrasiš (i cijelu kuću) dolazi samo jednom godišnje. Ipak, napraviti nešto spektakularno je teže nego što misliš, ako ne znaš odakle da počneš. Pa kako dizajneri enterijera, dobiju taj savršeni izgled jelke?

BOŽIĆ_DEKORACIJA-DOMA_HOME-DECOR_INSPIRACIJA_JELKA_KREATIVNO_LIFESTYLE_MAGAZIN_NOVA-GODINA_NOVOGODIŠNJA-DEKORACIJA_NOVOGODIŠNJA-JELKA_PRAZNICI_UKRAŠAVANJE-JELKE_KREATIVNO_MAGAZIN

Ako ove godine želiš da proširiš praznično veselje uz drvce vrijedno Instagrama, pokrili smo te ovim stručnim savjetima.

 

Odaberi temu

Prije svega, moraćeš odabrati temu za praznično drvce. Tema će povezati sve odvojene elemente zajedno, kako bi stvorila profesionalniji izgled. Odabir teme prije nego što počneš ukrašavati svoju jelku, daće ti jasniju ideju o tome, kako bi na kraju trebala izgledati – samo pokušaj da se držiš jedne sheme boja.

 

Možeš odabrati temu koju želiš: retro fazon ili klasični, tamnije ili nježnije boje. Odaberi ono što ti se stvarno dopada i izgled u kome ćeš uživati. Ideje možeš potražiti i na Pinterestu ili web stranicama za uređenje doma.

 

Oblikuj drvo

Iako toga možda nismo svjesni, sređivanje grana našeg drveta, jedan je od najvažnijih koraka u postizanju profesionalnog izgleda. I, iako je zadatak izuzetno dugotrajan, rezultat punog drveta prirodnog izgleda čini ga vrijednim truda. Ukoliko koristiš vještačko drvce takođe obrati pažnju na to, da grane lijepo rasporediš i raširiš.

 

Pažljivo odvoji svaku granu i razvuci bočne grane, tako da pokriju što je moguće više prostora – ne brini da ćeš morati savijati bilo koju od manjih grana da pokriješ sve praznine.

Postavi lampice

Prije nego što postaviš ukrase rasporedi prvo svoje lampice. Kasnije će to ići mnogo teže. Stručnjaci za rasvjetu preporučuju korištenje 100 sijalica (ili 5 metara lampica) za svakih 2 metra tvoje jelke. Još jedan profesionalni savjet je da ukrasiš svoje drvo s ugašenim svjetlima – znamo, svi smo uzbuđeni da vidimo kako će izgledati osvijetljeno, ali rad s ugašenim svjetlima pomoći će ti da uočiš praznine u svom dekoru.

 

Kreiraj sekcije i postavi ukrase strateški. Iako ne postoje stroga pravila o tome koje ukrase možeš koristiti, ako počneš od najvećih ukrasa i uguraš ih između grana, to je odličan način da dodaš malo dubine. Možeš dodati i neki profesionalni štih grupisanjem ornamenata, istog dizajna ili boje zajedno u klastere. Alternativno, različiti stilovi grupisani zajedno će dodati zanimljivosti i teksturu.

Popuni praznine i dodaj lični pečat

Sprejevi su odličan način da svom drvcetu dodaš još više teksture i popuniš sve dosadne praznine. Možeš odabrati i prirodan izgled sa cvijećem ili bobicama, ili otmjeniji s bisernim ili kristalnim ukrasima da postigneš dašak sofisticiranosti. Ako imaš unikatne komade ili stare naslijeđene komade, nemoj se bojati pustiti ih da zablistaju. Vintage komadi daju lični štih tvom drvetu i čine ga interesantnijim.

 

Dodaj specijalni vrh

Konačno, vrijeme je da dodaš vrh na svoju prazničnu jelku. Tradicionalni vrh drveta je obično zvijezda, mašna, Djed Mraz ili anđeo. Odaberi onaj koji odgovara tvojoj temi ili možeš sam/a napraviti, neki koji izgleda profesionalno.

 

Sad ostaje samo da uključiš lampice i uživaš u magiji! 

ultra.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO