Pripremi punč i uživaj u praznicima!

 

Ove hladne dane upotpuni toplim i senzualnim ukusima i mirisima. Punč je uz kuvano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće. Glavni sastojak punča je – čaj!

ALKOHOL_ČAJ_LIFESTYLE_MAGAZIN_NAPITAK_NOVA-GODINA_PIĆE_PRAZNICI_PRAZNIČNI-NAPITAK_PUNČ_RECEPTI_RUM_UKUSNO_VINO

Punč je u Evropu doputovao iz Indije. Veoma se dopao engleskim moreplovcima u 16. vijeku, pa su ga ponijeli sa sobom kući. Aromatičan i ukusan, novi ukus brzo je osvojio elitu i postao omiljeni napitak u visokom društvu. Ubrzo su nastale brojne verzije, koje su vremenom prilično izmijenile izvornu recepturu. Punč je na početku bio pripreman od vina, voća, limunovog soka, začina i vode. Evropljani su ga obogatili čajem, rumom, medom, šećerom, pa čak i rakijom.

 

Od sastojaka ti je potrebno:

·        0.5 l crnog vina,

·        2 dcl crnog čaja,

·        2 dcl ruma,

·        1 štapić cimeta,

·        1 vanilin šećer,

·        200 g smeđeg šećera,

·        5 klinčića,

·        1 narandža,

·        2 dcl vode,

·        med po želji.

 

Priprema se veoma jednostavno:

Pripremi 2 dcl crnog čaja ne ostavljaj ga više od 2 minute potopljenog u vrućoj vodi).  Stavi vino, rum i vodu da se zagriju i dodaj cimet, vanilin šećer, kriške narandže i klinčić. Kada se dobro zagrije, dodaj unutra crni čaj. Procijedi i dodaj med prema želji.

 

Uživaj u ovom jedinstvenom prazničnom piću!  

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...