Jeste li znali da Djed Mraz ima službeno mjesto stanovanja koje se nalazi u Finskoj?

Finska_Djed-Mraz_nova-godina
Grad Rovaniemi u Finskoj smatra se službenim prebivalištem Djeda Mraza, a unazad nekoliko godina predstavlja omiljenu turističku destinaciju koja svake zime pruža unikatan božićni doživljaj.

 

Prije stotinjak godina, jedan prolaznik je počeo širiti vijest o planini na sjeveru Finske i postojanju njenih stanovnika - Djeda Mraza i njegove družine. Međutim, Djed je svoj dom htio zadržati u tajnosti pa se preselio u Rovaniemi te je tako započela legenda da Djed Mraz posjećuje arktički krug u blizini ovog grada.

Finska_Djed-Mraz_nova-godina
Od početka milenija, selo Djeda Mraza koje je udaljeno nekoliko kilometara od pomenutog grada postalo je najspektakularnije božićno odredište, a popularnost destinacije udvostručila je broj posjetilaca. Broj međunarodnih posjetilaca se posebno do četiri puta u nekoliko posljednjih godina i premašio pola miliona.

 

Djedovo selo opremljeno restoranima, irvasima, sankama za pse, prodavnicama i kolibama sa saunama postalo je popularno kao lokacija koja nudi ultimativno božićno iskustvo .

Finska_Djed-Mraz_nova-godina

Istovremeno je opisano kao savršena lokacija da budete u blizini prirode i društvu Djeda Mraza.

Selo nudi niz zanimljivih sadržaja - od druženja sa sobovima, pa čak i izdavanje "vozačke dozvole" za upravljanje ovim životinjama, do posjećivanja kolibe i šume Djeda Mraza, uživanja u različitim specijalitetima, ali i posmatranja polarne svjetlosti.

 

U ponudi su različite vrste tura, pa i unikatni safari na snijegu, druženje s haskijima i drugim životinjama koje posjeduju Djed i njegovi vilenjaci.







klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...