Dobro je za zdravlje: Prednosti puštanja brade su brojne, a evo i zašto

 

zdravlje_brada_Karan-Rangarjan_jason-momoa

Doktor Karan Rangarjan, liječnik kirurgije i predavač na Sveučilištu Sunderland, redovito dijeli svoje znanje na društvenim mrežama kako bi educirao ljude o medicini, razotkrio mitove i podijelio tajne o životima liječnika u bolnicama.

  

U jednom od svojih videa dr. Rangarjan tvrdi da bi puštanje brade moglo biti dobro za vaše zdravlje. Doktor je objasnio da je puštanje dlačica na licu sigurnije i zdravije nego potpuno obrijano lice.

  

"Studija koja je uspoređivala bolničke radnike s bradom i bez brade otkrila je da je kod glatko obrijanih lica tri puta veća vjerojatnost da nose MRSA", kazao je.

 

MRSA je vrsta bakterije koja je otporna na mnoge antibiotike, što znači da je teže liječiti od mnogih drugih infekcija.

 

"Razlog može biti u tome što brijanje stvara mikroabrazije koje su savršeno mjesto za razmnožavanje ovih bakterija", nastavio je.

 

"Brada vam zapravo može osigurati super meku kožu. To se događa jer brada ne samo da štiti kožu ispod od starenja blokirajući izlaganje suncu, već brada djeluje i kao prepreka koja vas sprječava da neprestano dodirujete kožu lica. To vas sprječava da slučajno uklonite ulja koja proizvode vaše žlijezde lojnice koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidratiziranom", pojasnio je.

 

"Brada bi mogla i smanjiti rizik od opeklina i raka kože. Postoje dokazi da dlake na licu smanjuju izloženost UV svjetlu za trećinu u usporedbi s glatko obrijanim licima. Iako dlake na licu mogu smanjiti rizik od raka kože poput melanoma, ne biste trebali odbaciti kremu za sunčanje", zaključio je.

 

Otkako je objavljen, video je prikupio više od 300.000 pregleda i stotine komentara.

 

"Žena misli da puštam bradu jer sam lijen da je obrijem. Sad joj mogu ovo pokazati", "Osim toga, izgledamo muževnije s bradom", "Šteta što mi brada ne raste", pisali su brojni pratitelji u komentarima.  klix.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO