Vježbanje u organizmu povećava proizvodnju supstanci sličnih kanabisu

 

journal_magazin_vježbanje_zdravlje_kanabis_supstance_organizam_fitnes_teretana

Novo istraživanje otkriva da vježbanje u našem tijelu može povećati proizvodnju supstanci sličnih kanabisu, koje smanjuju upalu i potencijalno mogu pomoći u prevenciji stanja poput artritisa, srčanih bolesti, pa čak i raka.

 

Studija, objavljena u časopisu Gut Microbes, otkrila je da ljudi s artritisom nakon vježbanja ne samo da primijete smanjenu bol, već imaju i niže nivoe inflamatornih markera zvanih citokini, ali i povećanje supstance nalik kanabisu endokanabinoid.

 

Zaključeno je da je samo 15 minuta vježbanja dnevno dovoljno za značajno ublažavanje bolova.

 

Za studiju, istraživački tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nottinghamu u Velikoj Britaniji regrutirao je 78 osoba s artritisom koljena. Trideset i osam učesnika izvodilo je 15-minutne vježbe za jačanje mišića svaki dan tokom 6 sedmica, dok ostalih 40 nije radilo ništa.

 

Istraživači su otkrili da oni koji vježbaju ne samo da su smanjili bol, već su imali i više vrsta mikroba u crijevima koji proizvode protuupalne tvari. Učesnici su također imali niži nivo citokina (indikator upale) i viši nivo endokanabinoida.

 

Prema istraživačima, najmanje jedna trećina protuupalnog učinka crijevnog mikrobioma je posljedica povećanog broja endokanabinoida, prirodnih neurotransmitera koji se proizvode u tijelu.

 

Dodali su da su ove supstance "vezane" za različite funkcije i utječu na stvari poput raspoloženja, energije, pamćenja, apetita i nivoa bola.

 

Amrita Vijay, istraživačica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nottinghamu i prva autorica rada, priznala je da je bila iznenađena nalazima.

 

"Rezultati su iznenađujući jer smo možda pronašli ključnu vezu između toga kako tvari koje proizvode crijevni mikrobi reaguju u interakciji sa supstancama koje proizvode naša vlastita tijela, a koje nam govore kako fizička vježba smanjuje upalu", rekla je Vijay za Healthline.

 

Prema Vijay, rezultati ove studije naglašavaju da promjene u načinu života poput vježbanja mogu utjecati na proizvodnju endokanabinoida i unaprijeđenje zdravlja.

 

Stručnjaci kažu da je, iako vježbanje može koristiti tijelu na mnogo načina, važno razgovarati sa svojim ljekarom prije nego što započnete režim vježbanja, posebno nakon nedavne povrede ili ako imate kardiovaskularnu bolest.   klix.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.