Svaka žena zimi mora da jede ovo voće, a evo i zašto!

 

inzulin_hormoni_nar_zdravlje_mršavljenje_aminokiseline_medicina

Nar se naziva kraljevskim voćem, ali ne zbog krune koju ima na vrhu ploda već zbog svog jedinstvenog sastava i ogromnog broja korisnih svojstava. Nar se široko koristi u medicinske svrhe. Ovo voće sadrži čitav vitaminsko-mineralni kompleks koji ima nevjerovatan efekat na ljudsko tijelo. Ispostavlja se da sok od nara sadrži čak 15 vrsta aminokiselina, od kojih se 6, osim u naru, može naći samo u mesu. Dakle, ako odlučite da se odreknete mesnih proizvoda, supstance neophodne za zdravlje možete dobiti iz nara.

 

Šta sve nar radi našem tijelu:

 

1. Poboljšava hormonalni nivo

Ispostavilo se da sjeme nara sadrže ulja koja vraća hormonalnu ravnotežu u tijelu. Žene treba da obrate posebnu pažnju na ovo voće, jer ublažava bol tokom menstruacije, ublažava glavobolju i pomaže u menopauzi.

 

2. Djeluje kao prirodni insulin

Nar je veoma koristan za dijabetes. 0,5 kašičice soka od nara 4 puta dnevno smanjuje šećer u krvi.

 

3. Povećava hemoglobin

Ljudima koji pate od anemije preporučuje se da piju 0,5 čaše razblaženog soka od nara 3 puta dnevno 30 minuta prije obroka tokom dva mjeseca.

 

4. Dezinfikuje usnu duplju

Kora nara ublažava bol i dezinfikuje grlo i usta tokom stomatitisa, faringitisa i bolova u grlu.

 

5. Smanjuje pritisak

Nar je takođe neophodan za hipertenzivne pacijente, jer je u stanju da snižava krvni pritisak bez negativnih posljedica po tijelo. Ovo voće takođe ima umirujuća svojstva. Da biste smirili nervni sistem, oslobodili se nesanice i anksioznosti, potrebno je da pijete čaj sa dodatkom osušenih membrana nara.

 

6. Poboljšava memoriju

Ispostavlja se da upotreba 8 g soka od nara tokom četiri nedelje značajno poboljšava pokazatelje verbalne i vizuelne memorije.

 

7. Ublažava upale

Za bolesti bubrega, jetre, zglobova, očiju, ušiju i polnih organa, ljekari savjetuju upotrebu kore nara. Da biste je pripremili, trebalo bi da uzmete 2 supene kašike isjeckane kore, sipajte ih u 1 šolju vruće vode i tečnost kuhajte 30 minuta. Zatim procijedite čaj i dodajte još malo prokuhane vode. Koristite ovaj lijek 2-3 puta dnevno, 50 ml pola sata prije obroka.

 

8. Smanjuje glad

Već 1 čaša soka od nara dnevno vam pomaže da održavate težinu zbog svoje sposobnosti da produži sitost. Naučnici tvrde da je ovaj efekat posljedica polifenola sadržanih u soku, koji su poznati po svojoj sposobnosti da potiskuju apetit.

 

9. Štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema

Stalna konzumacija nara u hrani značajno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Takođe 0,5 ml sok od nara 3 puta dnevno štiti od srčanog i moždanog udara.   stil.kurir.rs

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.