Selena Gomez kao i brojne zvijezde zaluđena je kombuchom

 

Selena Gomez pije kombuchu koja ima brojne zdravstvene prednosti

Selena Gomez (29) pokazala je da je i ona jedna od mnogih zvijezda koje su zaluđene popularnim 'čarobnim napitkom'.

 

Pjevačica i glumica prošetala je New Yorkom u društvu svog tjelesnog čuvara, a u ruci je držala boce vode i kombuche. Gomez, kojoj je nedavno obnovljena kuharska emisija 'Selena+Chef' i snimat će četvrtu sezonu, tako je otkrila da je ljubiteljica kombuche. Vjerojatno je to i tajna nikad boljeg Seleninog izgleda.

 

Trenutno vrlo popularan napitak, koji se može konzumirati na više načina, ali najčešće kao čaj, ima brojne zdravstvene prednosti. Kombucha napitak potječe iz Kine, gdje se proizvodio još prije 2000 godina, a od tamo se proširio na Japan i Rusiju, a onda i u Europu, gdje je postao popularan početkom 20. stoljeća. Rasprostranjena je širom svijeta i njena ljekovita sredstva vrlo su poznata. Kombucha je gazirano fermentirano piće koje se dobiva od zelenog ili crnog čaja, šećera i kombucha gljive.

selena-gomez_celebrity_kombucha-gljiva_zdravlje_fermentacija_zeleni-čaj

Ako želite očuvati i poboljšati zdravlje i potreban vam je jači imunitet, više energije i vitalnosti, kombucha bi mogla biti pravo rješenje.

 

Kombucha čaj je u izvornom obliku vrlo zdrav. Bogat je vitaminima B koji su neophodni za metabolizam, ali sadrži i vitamine D i K, kao i razne antioksidanse, aminokiseline i minerale. Izvrsno je rješenje za oslobađanje raznih tegoba, ali se može konzumirati i ako nemate nekih problema, već i samo za poboljšanje imuniteta. Osim toga, prednosti kombuche su i poticanje izmjene hranjivih tvari u organizmu, a potiče i mršavljenje.

 

Ovaj super-napitak bogat je probioticima koji potencijalno može poboljšati zdravlje probavnog sustava i smanjiti rizik od mnogih drugih zdravstvenih stanja. Ako se pridržavate preporučenih dnevnih količina te je kombucha pravilno pripremljena, a pogotovo ako se priprema kod kuće, ona se lako može uklopiti i biti dio vaše raznovrsne prehrane.

U nastavku vam donosimo kako pravilno napraviti i uzgajati kombuchu kod kuće.

 

Za pripremu vam je potreban zeleni ili crni čaj, šećer i kombucha gljiva, koju najlakše možete nabaviti kod ljudi koji gljivu već uzgajaju za proizvodnju kombuche. Kombucha gljiva ili SCOBY (eng. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) su nakupine mikroorganizama nalik na klobuk gljiva, koje postaje starter tekućina u kojem se čuva gljiva za sljedeće pripreme kombuche. Gljiva se nakon korištenja očuva tako da se dio napitka spremi za izradu nove kulture. Spomenuta nakupina je živuća zajednica bakterija i kvasaca koja se može ponovno koristiti za novu fermentaciju čaja, a čuvati se može u hladnjaku do sljedećeg puta. Tako se može koristiti vrlo dugo.

 

Fermentacijom nastaje velika količina probiotičkih bakterija, koje pozitivno djeluju na zdravlje. Simbiotska kultura bakterija i kvasca traje 7-10 dana, kad se gljiva drži u hranjivoj otopini čaja i šećera te se neprestano razmnožava, a može se dijeliti i dalje nakon što naraste do određene veličine.

 

Nakon fermentacije, tekućina se treba preliti u boce i ohladiti, a zatim je spremna za konzumaciju. Kad napitak pripremite, možete poboljšati i okus, dodavanjem svježeg ili sušenog voća ili raznog začinskog bilja, poput đumbira, kurkume ili mente. 

Piše: story.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.