Nakon jednogodišnje pauze vraća se advent u Beču

 

beč_advent

Nakon prošlogodišnje pauze, adventski bazari se ponovo vraćaju u Beč. Kompletan trg ispred gradske vijećnice je ograđen i posjetioci koji su vakcinisani ili oporavljeni od koronavirusa mogu uživati u adventskoj čaroliji, mirisima cimeta, kuhanog vina, kestena i božićnih kolača od 12. novembra do 26. decembra, piše Klix.

 

Proteklih sedmica su obavljene pripreme za najpoznatiji i najveći bečki božićni spektakl, "Božićni san", uključujući i adventske bazare. Na 13 lokacija širom grada otvaraju sajmovi koji u 150 koliba nude razne božićne delicije, šarene rukotvorine, mirisne tezge i maštovite ideje za poklone.

 

Ove godine će kao prateći program od 26. novembra dva puta dnevno nastupati duvački orkestar kako bi dodatno uljepšao prazničnu atmosferu. Na nekim bazarima se dokazi o niskom epidemiološkom riziku provjeravaju samo na tezgama sa hranom i pićem, a na drugim odmah na ulazu za sajam.

Pored bazara, u Beču se i mladi i stari raduju dekoraciji. Ovogodišnje praznično osvjetljenje će divovska stabla u Rathausparku, pored vijećnice, pretvoriti u bajkoviti božićni svijet.

 

Ruta za doček Nove godine u Beču, koja je jedna od najvećih proslava Nove godine u Evropi, je otkazana. Međutim, iščekivanje 27. Bečkog ledenog sna, je utoliko veće. Ukoliko sve bude išlo po planu, trg ispred vijećnice bi 19. januara 2022. trebao biti pretvoren u ledeno klizalište.

 

Advent se u bečkim ulicama osjeća već danima odnosno od kada se na trgu ispred vijećnice podiglo veliko božićno drvce. Trideset metara visoka i 130 godina stara smreka stigla je iz Burgenlanda. U svom punom svjetlu će zasjati 13. novembra, kada gradonačelnik Beča Michael Ludwig svećano upali lampice.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...