Kako da kupuješ manje, pametnije, a pri tome izgledaš bolje nego ikada

 

LIFESTYLE_MAGAZIN_MODA_MODNE-REZOLUCIJE_MODNI-SAVJETI_ORMAR_PAMETNA-KUPOVINA_SAVJETI_STIL_MODERNO

Ovo je bio vrlo jedinstven vremenski period za sve nas. Velik dio našeg života enormno se promijenio. Uz to, manje važno, ali jednako drastično, promijenio se naš pristup onome što svakodnevno nosimo.

 

Od čuvanja stare odjeće koju nikad ne nosimo, do panične kupovine popularnih komada koje ćemo možda obući samo jednom, svi smo krivi što donosimo manje razumne odluke kada je riječ o našim ormarima. Ali, ne mora biti tako. Donosimo ti nekoliko korisnih rezolucija kako da kupuješ manje, pametnije i u procesu transformišeš svoj izgled i izgledaš bolje nego ikada.

 

1. Ne kupuj nešto samo za jednu priliku

Svi smo krivi za to. Vjenčanje, zabava, okupljanje s prijateljima,  znači da neminovno osjećamo da trebamo nešto posebno – a samim tim i nešto novo – što bismo obukli. Međutim, često, koliko god nam se sviđa komad koji kupujemo, nosimo ga samo za jednu priliku.

 

Umjesto da kupiš nešto specifično za određene događaje, pokušaj u svom ormaru imati nekoliko komada koji su svestraniji. Ako se odlučiš za nešto jednostavnije i klasičnije, a ne za trendove, moći ćeš to nositi svaki put iznova. Uz pametne kombinacije, nikada neće djelovati kao isti izgled.

 

2. Ne kupuj i ne čuvaj nešto što ti ne pristaje

Nerijetko se držimo predmeta koji nam više ne pristaju, u nadi da ćemo ih jednog dana ponovo moći odjenuti. Takođe, nije rijetkost kupiti nešto u premaloj veličini kao podsticaj za mršavljenje ili zato što je na sniženju, a nemaju našu uobičajenu veličinu. Međutim, zadržavanje ovih predmeta – koje fizički ne možemo nositi – jedna je od najgorih stvari koje možemo učiniti, ako pokušavamo smanjiti količinu svoje garderobe. Budimo realni i iskreni prema sebi. Ako ti ne odgovara, vrijeme je da ga prodaš ili doniraš.

 

Isto važi i za komade koji nam ne stoje laskavo. Često smo nešto kupili zato što je to veliki trend ili zato što smo vidjeli nekoga drugog da to nosi i pomislili da izgleda nevjerojatno. Ako se zbog odjevnog komada ne osjećaš samopouzdano i ugodno, nema mjesta u tvom životu.

3. Ne kupuj nešto samo zato što je to povoljno

Lako nas je osvojiti velikim popustom, ali samo ako je taj komad nešto što zaista trebamo dodati u svoj ormar. Nikada ne kupuj nešto samo zato što je to sjajna ponuda. Bez obzira koliko bio pristupačan, ako ga nikada ne nosiš, potpuno je bacanje novca.

 

4. Kada nešto novo kupiš, riješi se nečeg starog

Odličan način da garderoba ostane razumne veličine je usvajanje politike „jedan unutra – jedan van“: svaki put kad dodaš nešto novo, izvadi neki komad (i prodaj ga ili doniraj u dobrotvorne svrhe). Ne samo da će ti šipke oramara i police biti zahvalne, to takođe znači da moraš biti mnogo sigurnija u ono što kupuješ. Nikada nećeš nešto kupiti ako to potpuno ne voliš, znajući da ćeš iz garderobe morati izbaciti nešto posebno.

 

5. Zamijeni odjeću sa svojim prijateljima

Jedan od sjajnih načina da tvoj ormar bude osvježen je zamjena komada s prijateljima. Primjenjuj svoju jedinstvenu, jednokratnu politiku tako što ćeš se riješiti nečega što već mjesecima ne nosiš i zamijeniti sa komadom koji je dosadio tvojoj prijateljici. Bilo da organizujete zabave za zamjenu odjeće s velikom grupom ili se samo dogovoriš s jednom prijateljicom, razmjena odjeće sjajan je način osvježavanja garderobe bez trošenja novca ili daljnjeg zagađenja okoline.

 

6. Potrudi se otkriti nove dizajnere i brendove

Još jedan razlog zbog kojeg zapadamo u stilsku rutinu je zato što se vežemo za određene prodavnice i ostajemo u zoni komfora. Sjajno je imati svoje glavne favorite kojima vjerujemo i koje dobro znamo, ali uvijek na tržištu izađe toliko novih, nevjerojatnih brendova i dizajnera koji čekaju da budu otkriveni. Od vrhunskih dizajnerskih etiketa do pristupačnijih brendova srednje klase, istražuj tokom cijele godine. Imaćeš neke zaista posebne, stilske komade (bonus – možda ih drugi još nisu otkrili).

7. Donesi teške odluke

Niko ne voli bacati stvari. Rastati se s dijelom odjeće ponekad znači “bacanje” uspomena, što je zaista teško učiniti. Međutim, nema potrebe zadržavati sve što smo ikada voljeli, pogotovo ako je to nešto što nismo nosili decenijama. Ako zaista ne možeš podnijeti da se od nečega rastaneš, stavi to na probu i pogledaj koliko ćeš puta nositi u sljedećih šest mjeseci. Ako se ponovo ne uklopi u tvoju svakodnevnu garderobu, službeno je vrijeme da se od toga rastaneš.

 

8. Stvori uniformu

Jedna od velikih zabluda je da smo moderni samo ako nikada ne kupujemo nešto slično onome što već posjedujemo. Naravno, niko ne želi imati cijelu garderobu koja se sastoji od samo 15 tamnoplavih blejzera i 10 identičnih pari crnih uskih farmerki. Međutim, nemoj se bojati iskoristiti prednosti onoga što ti odgovara. Sve najmodernije žene na svijetu imaju vlastitu uniformu – znaju u čemu izgledaju dobro i drže se ove formule kad biraju nove komade.

9. Upoznaj dobro svoj ormar

Zvuči očigledno, ali lako je zaboraviti ono što “sjedi” u našim ormarima – i za mnoge od nas biće skrivenih sjajnih komada koji godinama nisu ugledali svjetlost dana ili na koje smo zaboravili. Dakle, prije nego što nastaviš i kupiš nešto novo, pobrini se da imaš vrlo jasnu predstavu o onome što se već nalazi u tvom ormaru.

 

10. Ne potcjenjuj snagu kapsula ormara

Da bismo bili zaista elegantni, ne treba nam ogroman budžet ili tri ormara vrijedne dizajnerske odjeće – ne treba puno da bismo izgledali dobro. Ono što ti treba je donošenje dobrih, razumnih odluka. Kupi ono što ti treba, ono zbog čega se osjećaš sjajno i pazi na svoju odjeću. Možeš to učiniti sa samo 15 osnovnih komada.

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...