Je li himalajska sol doista bolja od obične?

 

jod_himalajska-so_zdravlje_minerali_journal

Himalajska sol, koja izgleda baš efektno jer je blijedoružičaste boje, ima reputaciju da je “zdravija” od bijele, odnosno morske soli. Ali poseban začin nije nužno bolji za vas, a ponekad mu čak i nedostaje nešto što vam je potrebno tijelu.

 

Naime, ružičasta himalajska sol ima nešto veću količinu minerala u tragovima, i zato je i postala popularna. Dolazi iz rudnika soli Khewra koji se nalazi u blizini Himalaja u Pakistanu, prenosi Healthline. Prirodni proces berbe soli omogućuje da ona “posjeduje mnoge druge minerale i elemente u tragovima koji se ne nalaze u običnoj kuhinjskoj soli”, navode brojni izvori.

 

Je li ružičasta sol stvarno bolja od obične?

Iako je točno da se u ružičastoj soli nalazi oko 84 različita minerala i elemenata u tragovima, što joj daje jedinstvenu boju i malo drukčiji okus, samo 2 % soli sastoji se od ovih minerala, kako izvješćuje Medical News Today. To znači da je ružičasta himalajska sol nutritivno slična običnoj soli. Dakle, zamjenom vjerojatno nećete vidjeti dodatne zdravstvene beneficije.

 

Druga popularna tvrdnja je da je ružičasta himalajska sol manje prerađena i “prirodnija” od obične soli. Opet, to je donekle točno, ali utjecaj na vaše zdravlje je minimalan. Brojna izvješća pokazuju da obična sol često ima sredstva protiv zgrudnjavanja i gubi neke hranjive tvari tijekom procesa mljevenja, ali na taj način ima i manje nečistoća.

 

Ipak, zamjena soli ima neke prednosti. Budući da ružičasta himalajska sol obično dolazi u većim granulama, potrebno je manje količine himalajske za ukupni volumen natrija. “To može napraviti malu razliku u smanjenju ukupne potrošnje soli, što je velika stvar”, rekao je za Yahoo! Health registrirani dijetetičar Rene Ficek. “Što više soli pojedete, više tekućine zadržite i srcu je teže raditi na obradi te tekućine, što može povećati krvni tlak.”

 

Koju sol odabrati – himalajsku ili običnu?

Međutim, trik je sad i u tome da ako onda skroz izbjegavate uobičajenu sol, to vam može donijeti probleme. Obična sol glavni je prehrambeni izvor joda – jedna stvar koja nedostaje himalajskoj soli – i neopisivo važna. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, potreban vam je jod da bi hormoni štitnjače i vaš metabolizam pravilno funkcionirali. Dakle, ako zamijenite običnu sol za ružičastu himalajsku, tada biste u prehranu trebali dodati i druge izvore joda – ribu, mliječne proizvode ili dodatke prehrani.

 

No, prije bilo kakvih naglih i velikih promjena u prehrani uvijek je važno razgovarati o tome sa svojim liječnikom – čak i o vašim preferencijama soli. Konzumiranje natrija potrebno je posebno paziti zbog utjecaja na zdravlje srca i bubrega. Preporučuje se, primjerice, konzumiranje manje od 2.300 miligrama natrija dnevno.

 

Pa iako je ružičasta himalajska sol lijepa i ukusna, skupa je i ne sadrži jod. Suština je da pripazite na ukupnu potrošnju natrija i ne osjećate se pod pritiskom da prijeđete na ružičastu himalajsku sol u ime zdravlja, a ako baš želite, možete je kombinirati sa standardnom morskom soli.  ljepotaizdravlje.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.