GUBITAK KILOGRAMA: Kako mršavljenje utječe na imunološki sistem

 

Oni koji žele izgubiti višak kilograma i čuvati zdravlje tijela trebaju znati da ishrana i vježbanje igraju važnu ulogu.

 

Čini se da nova studija podržava ovaj moderniji stav prema mršavljenju jer, kao što je eksperiment istraživača pokazao, agresivno ograničavanje hrane može uzrokovati zdravstvene komplikacije.

mršavljenje_imunološki-sistem

Nova iranska studija objavljena u American Journal of Translational Research imala je za cilj procijeniti da li bi značajno ograničenje kalorija moglo utjecati na imunološki sistem. Da bi se to postiglo, tim doktorskih kliničara specijaliziranih za ishranu i javno zdravlje okupio je 29 žena koje su imale prekomjernu težinu.

 

Istraživači su podijelili 29 žena u dvije grupe. Eksperimentalna grupa je uzimala lijekove za mršavljenje, pored toga što je išla na dijetu koja je zahtjevala da unose 600 kalorija manje dnevno od standardnih kalorijskih zahtjeva. Druga grupa učesnika je mogla slobodno da jede.

 

Na početku eksperimenta i nakon što je eksperimentalna grupa izgubila 10 posto tjelesne težine, istraživači su mjerili broj limfocita, bijelih krvnih zrnaca koji podržavaju imunološku funkciju tijela, u svakom od učesnika.

 

Oni navode da su se za žene koje su bile podvrgnute ograničenju kalorija i uzimanju lijekova kako bi izgubile 10 posto svoje tjelesne težine, smanjile njihove ćelije koje su ključne za imunološki sistem tijela.

 

U međuvremenu, za kontrolnu grupu koja je jela slobodno, istraživači izvještavaju da nisu uočene značajne promjene u imunološkim markerima koji su mjereni.

 

Od svojih nalaza, istraživači zaključuju da gubitak težine uzrokovan ograničenjem kalorija mogao bi neovisno oslabiti antivirusnu imunološku obranu.

 

Uvijek biste trebali razgovarati sa svojim licenciranim zdravstvenim radnicima prije nego što počnete s novim wellness planom. Međutim, u svrhu ovog izvještaja, ova studija vas ne bi trebala obeshrabriti da izgubite težinu kako biste dosegli veličinu koja je zdravija za vas.

 

Međutim, vođenje računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti zajednički su važni fokusi na vašem putu mršavljenja. I što je možda najvažnije, kao što se ova studija može protumačiti tako da jedenje manje kalorija nego što stručnjaci smatraju zdravim može vam pomoći da smršati, ali na druge načine, moglo bi se pokazati štetnim za vaše zdravlje.  klix.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO